ΘΡΙΑΜΒΟΣ: ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ Κ16!

0

Με επιτυχία στέφθηκε η διαδικασία υποβολής του φακέλου υποψηφιότητας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης από το Διοικητικό Συμβούλιο της FIBA Europe, το οποίο αποφάσισε σε χθεσινή του συνεδρία, την πραγματοποίηση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανδρών Κ16 Γ’ Κατηγορίας για το 2016 στην Κύπρο. Η προσπάθεια αυτή είχε ξεκινήσει τον περασμένο Μάιο, όπου σε συνάντηση της ΚΟΚ με υψηλόβαθμα στελέχη της FIBA Europe, είχε διαβιβαστεί η πρόθεση της Ομοσπονδίας, για φιλοξενία Ευρωπαϊκής διοργάνωσης σε αυτή την ηλικία, για το 2016. Ο σχετικός φάκελος υποψηφιότητας, κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο και εγκρίθηκε στην χθεσινή συνεδρία της FIBA Europe.

Στην διοργάνωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούλιο, πέρα από την Εθνική Κύπρου θα συμμετέχουν οι ακόλουθες Εθνικές ομάδες: Αλβανία, Αρμενία, Ανδόρρα, Αζερμπαϊτζάν, Γιβραλτάρ, Μάλτα, Μολδαβία, Ουαλία και Σαν Μαρίνο. Κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος, θα πραγματοποιηθούν 30 συνολικά παιχνίδια, με την πρώτη φάση να διεξάγεται με την μορφή ομίλων και στην συνέχεια με αγώνες νοκ άουτ, μέχρι και τον τελικό.

Η ΚΟΚ είχε αρχικά υποβάλει αίτημα τόσο για συμμετοχή όσο και για διοργάνωση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κάτω των 16 ετών για την Β’ κατηγορία. Λόγω της ειδικής βαθμολογίας των χωρών σε κάθε ηλικία, που αυτή συντάσσεται βάσει των συμμετοχών των τελευταίων τριών χρόνων στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και των αποτελεσμάτων από τα οποία δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτή η συμμετοχή λόγω των μειώσεων στους προϋπολογισμούς της Ομοσπονδίας -ως ίσχυσε και σε ολόκληρο το αθλητικό οικοδόμημα της Κύπρου- δεν συγκεντρώθηκε η απαραίτητη βαθμολογία για συμμετοχή στην Β’ κατηγορία (συμμετέχουν μόνο 24 Εθνικές Ομοσπονδίες).

Το ίδιο ίσχυσε και για την βαθμολογία άλλων τεσσάρων Εθνικών ομάδων που δεν συμπλήρωσαν τους απαραίτητους βαθμούς για συμμετοχή στην Β’ κατηγορία, οι οποίες θα έρθουν και αυτές να πλαισιώσουν τις παραδοσιακές ομάδες τις Γ’ κατηγορίας, δημιουργώντας για το 2016, μια πιο δυνατή διοργάνωση.

Για την χώρα μας θα είναι διπλό το όφελος, αφού από την μία θα διοργανώσει ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, και από την άλλη έχει ως στόχο την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην διοργάνωση και την άνοδο της στην Β’ Κατηγορία.

Για την απόφαση της FIBA Europe να δώσει στην Κύπρο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών κ16 Γ’ Κατηγορίας, μίλησε στην ιστοσελίδα της ΚΟΚ, ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας, κ. Άθως Αντωνίου:

«Δεχτήκαμε με ικανοποίηση την απόφαση της FIBA Europe, για την διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανδρών Κ16 2016 στην Κύπρο, αφού φάνηκε με αυτό τον τρόπο η εμπιστοσύνη προς την ΚΟΚ για την διοργάνωση ενός Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην χώρα μας. Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι θα στηρίξουν όπως μπορούν την διεξαγωγή αυτής της διοργάνωσης, η οποία είναι σημαντική για την οικογένεια της Κυπριακής καλαθόσφαιρας.

Η όλη προσπάθεια που γίνεται με την συγκεκριμένη Εθνική ομάδα (κάτω των 16 ετών), είναι ένα πρότζεκτ διετίας για την Ομοσπονδία και θα λειτουργήσει ως πρότυπο και για τις υπόλοιπες Εθνικές ομάδες, εάν η Επιτροπή Εθνικών ομάδων και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΚ μείνουν ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα του. Αναφερόμενοι στα αποτελέσματα, δεν εννοούμε μόνο τα αποτελέσματα των αγώνων στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά το γενικότερο πλαίσιο τους. Προσπαθούμε με αυτές τις ενέργειες, να προετοιμάσουμε κατάλληλα τους καλαθοσφαιριστές μας για να μπορέσουν να αγωνιστούν σε πιο ψηλό επίπεδο τα επόμενα χρόνια και ασφαλώς να έρθουν να πλαισιώσουν την Ανδρική ομάδα κατάλληλα προετοιμασμένοι, σε βάθος χρόνου.

Η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Κύπρο, θα είναι ένα δυνατό τεστ για την ΚΟΚ, τόσο αγωνιστικά ώστε να δούμε εάν με το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε από την Εθνική Κ16, βοηθήθηκε αγωνιστικά η ομάδα και ασφαλώς στόχος όλων, παρά την συμμετοχή και άλλων ομάδων ιδίου επιπέδου, είναι η προσπάθεια για κατάκτηση της πρώτης θέσης, ώστε να ανεβεί κατηγορία η χώρα μας, σε αυτή την ηλικία. Από την άλλη θα μετρήσουμε δυνάμεις στον οργανωτικό τομέα, διοργανώνοντας ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ώστε μελλοντικά να διεκδικήσουμε από την FIBA μεγαλύτερες και πιο απαιτητικές διοργανώσεις».

basketball.org.cy

Coffee House