13/5/2001: Η εκδίκηση της Μακάμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό (pics+vid)

0

Το story: Στο ίδιο μέρος όπου το 1996 ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού μπάσκετ, η Μακάμπι έμελλε να ήταν αυτή που θα χαμογελούσε στο τέλος, κατακτώντας την 1η θέση και επιστρέφοντας παράλληλα στην κορυφή μετά από 20 χρόνια… ξηρασίας.

Οι εξέδρες του «Παλέ ντε Μπερσί», που φιλοξένησε το 14ο φάιναλ φορ της ιστορίας κιτρίνισαν στην κυριολεξία από τους διψασμένους για την κούπα Ισραηλινούς φιλάθλους, που έναν χρόνο πριν, στη Θεσσαλονίκη, είχαν δει τους «πράσινους» να σηκώνουν το βαρύτιμο τρόπαιο. Οι παίκτες της «ομάδας του λαού» δεν τους χάλασαν το χατήρι, καθώς επικράτησαν σχετικά εύκολα (81-67) του Παναθηναϊκού, ο οποίος είχε τον Μποντιρόγκα μόνο και έρημο να προσπαθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά (27π., 8 ρ.).

Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν το άξιζε (άλλωστε όλη τη χρονιά γνώρισε μόλις δύο ήττες στη Σουπρολίγκα, παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ και με πολλούς αιφνιδιασμούς), η Μακάμπι πήρε το τρόπαιο έχοντας στο πλευρό της τη διαιτησία, αλλά και υπό τις ευλογίες των διοργανωτών, καθώς -σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό- έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης στις ώρες των προπονήσεων.

Σημειωτέον ότι εκείνη τη σεζόν, το ευρωπαϊκό μπάσκετ υπέστη σχίσμα, καθώς διεξήχθησαν δύο «μεγάλες» διοργανώσεις, η Σουπρολίγκα (σ.σ. την οποία κατέκτησε η Μακάμπι στη μία και μοναδική φορά που έλαβε χώρα) και η Ευρωλίγκα που είχε πρωταθλήτρια την Κίντερ Μπολόνια.

Ο καλός: Άριελ Μακ Ντόναλντ. Ο (πολιτογραφημένος Σλοβένος) Αμερικανός γκαρντ (μετέπειτα φόρεσε και τη φανέλα του Παναθηναϊκού) ήταν ο MVP του φάιναλ φορ και ο βασικός υπεύθυνος για την εκδίκηση που πήρε η Μακάμπι απέναντι στους «πράσινους» για την απώλεια του τίτλου έναν χρόνο νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη. 21 πόντους και 9 ασίστ κατέγραψε το κοντέρ του στον τελικό, όπου αγωνίστηκε για 39 (!) λεπτά, ενώ στον ημιτελικό είχε «καθαρίσει» την ΤΣΣΚΑ με 17 πόντους.

Ο κακός: Διαιτητές! Αρνητικοί πρωταγωνιστές της διοργάνωσης, ειδικά στον τελικό (και ακόμα ειδικότερα ο Γάλλος Πασκάλ Ντοριζόν), ευνόησαν τη Μακάμπι. Χαρακτηριστικά, ήδη από το πέμπτο λεπτό, ο Ζέλικο Ρέμπρατσα είχε χρεωθεί το τρίτο του φάουλ με αποτέλεσμα ο ίδιος να… εξαφανιστεί από το παρκέ (4π.) σε αντίθεση με τον Χάφμαν που έκανε… πάρτι στις δύο ρακέτες (21π., 9 ρ.). Μάλιστα, στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, όταν ο ανεκδιήγητος Γάλλος διαιτητής, Ντοριζόν, χρέωσε με τεχνική ποινή στον Ομπράντοβιτς, ο Θανάσης Γιαννακόπουλος βγήκε έξω από τα ρούχα του και πέταξε μέσα στο γήπεδο ένα κινητό τηλέφωνο!

Η δήλωση: «Έιχα πει ότι αν κατακτούσαμε το τρόπαιο θα έπαιρνα στην πλάτη μου τον Χάφμαν και θα πηγαίναμε κολυμπώντας στη Νέα Υόρκη. Δυστυχώς δεν μπορώ να πάω κολυμπώντας ούτε από τη μία άκρη της μπανιέρας στην άλλη». Ο Πίνι Γκέρσον έδωσε… ρέστα στη συνέντευξη Τύπου!

Η κατάταξη: 1. Μακάμπι, 2. Παναθηναϊκός, 3. Εφές Πίλσεν, 4. ΤΣΣΚΑ

Ο τελικός της 13ης Μαΐου 2001

ΜΑΚΑΜΠΙ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 81-67 (37-23)

ΜΑΚΑΜΠΙ (Γκέρσον): Μακ Ντόναλντ 21 (2/7δ., 3/5τρ., 8/8β., 2ρ., 9ασ.), Χάφμαν 21 (8/13δ., 5/6β., 9ρ.), Πάρκερ 13 (2/3δ., 1/1τρ., 6/8β., 6ρ., 3ασ., 3λ.), Μπουρστέιν 5, Χένεφελντ 7, Μπρίσκερ 3, Σαρπ 5, Σέλεφ 2, Τσούρτσιτς 4, Στερνλάιτ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Μποντιρόγκα 27 (9/11δ., 0/2τρ., 9/10β., 8ρ.), Φώτσης 15 (3/4δ., 2/4τρ., 3/4β., 8ρ.), Αλβέρτης 5, Ρέμπρατσα 4 (1/7δ., 2/2β., 1ρ., 3λ.), Κοχ 9 (3ασ.), Ρότζερς 2, Τζεντίλε 3, Μίντλετον, Μπερκ 2, Καλαϊτζής

Coffee House