15/4/1993: Ο θάνατος του μπάσκετ

0

Μπάσκετ για… κλάματα. Ο τρόπος με τον οποίο ο Μάλκοβιτς επέλεξε να παίξει η Λιμόζ εγκαινίασε μια νέα εποχή για το άθλημα. Επιθέσεις αυστηρά στα 25-28 δευτερόλεπτα, σκληρή άμυνα στο όριο του φάουλ (με τις φήμες εκείνη την εποχή να οργιάζουν ότι προστατεύεται από τους διαιτητές), καταστροφή των αντίπαλων επιθέσεων και παντελής έλλειψη αιφνιδιασμών, ήταν τα στοιχεία που εισήγαγε ο Σέρβος προπονητής.

Εκ του αποτελέσματος σαφώς και δικαιώθηκε, όμως η κακοποίηση του αθλήματος (που δυστυχώς έγινε μόδα τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη), έμεινε στην ιστορία. Η Λιμόζ χρειάστηκε μόλις 18 πόντους του Μάικλ Γιάνγκ και 15 του Τζιμ Μπιλμπά (σ.σ. το 2002 στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας με την ΑΕΚ), ο οποίος μάλιστα έπαιξε πολύ καλή άμυνα πάνω στον Κούκοτς, για να φτάσει στη νίκη με 59-55 και να γίνει η μοναδική -μέχρι στιγμής- γαλλική ομάδα που στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης. Συνεχίστηκε έτσι η παράδοση που ήθελε τα φαβορί της διοργάνωσης να μη φτάνουν στην κορυφή.

Το συγκεκριμένο φάιναλ φορ (6ο της ιστορίας) θα το θυμόμαστε, επίσης, για τη χαμένη ευκαιρία του εκπληκτικού σε όλη τη σεζόν ΠΑΟΚ, ο οποίος την… πάτησε από τον παντελώς άγνωστο Ραγκάτσι της Μπένετον Τρεβίζο, αλλά και για τις μισοάδειες εξέδρες του τελικού, αφού οι φίλοι του «δικεφάλου», που είχαν κατακλύσει αρχικά το ΣΕΦ, αποχώρησαν στην πλειοψηφία τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαιτησία στον ημιτελικό με την πρωταθλήτρια Ιταλίας.

Ο καλός: Μάικλ Γιανγκ. Ο μοναδικός (μαζί με τον Γιούρι Ζντοβτς και τον γερο-Ντακουρί), που μπορεί να αποκαλείται «μπασκετμπολίστας» κι όχι… ξυλοκόπος, οδήγησε την ομάδα του προς την κορυφή της Ευρώπης.

Ο κακός: Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. Το μπασκετικό έκτρωμά του, χάρισε μεν την κούπα στη Λιμόζ, έκανε όμως τους φίλους του μπάσκετ να τον… καταραστούν! Η εικόνα του κλαμμένου Κούκοτς (MVP του φάιναλ φορ) μετά τη λήξη του τελικού, σαφής εικόνα της αδικίας που είχε συντελεστεί εκείνη τη βραδιά… Το ωραίο μάλιστα της υπόθεσης είναι ότι ο Μάλκοβιτς δικαιολογήθηκε για το (ας πούμε) θέαμα που παρουσίασε η ομάδα του, λέγοντας: «Δώστε μου κι εμένα τον Κούκοτς και θα δείτε τι μπάσκετ θα παίξω»!

Η δήλωση: «Απόψε πέθανε το μπάσκετ. Αν αυτό είναι το μπάσκετ του μέλλοντος τότε καλύτερα θα είναι να πάω να ασχοληθώ με την πιτσαρία μου» είπε ο προπονητής της Μπένετον, Πέταρ Σκάνσι, που δεν μπορούσε να χωνέψει την απώλεια του τροπαίου, μα κυρίως τον αντιμπασκετικό τρόπο με τον οποίο έχασε.

Η κατάταξη: 1. Λιμόζ, 2. Μπένετον, 3. ΠΑΟΚ, 4. Ρεάλ

Ο τελικός της 15ης Απριλίου 1993

ΛΙΜΟΖ-ΜΠΕΝΕΤΟΝ 59-55

ΛΙΜΟΖ (Μάλκοβιτς): Μ. Γιανγκ 18 (5/12δ., 2/8τρ., 2/3β., 7ρ., 2κλ.), Μπιλμπά 15 (5/6δ., 5/6β., 8ρ., 2κλ.), Ζντοβτς 9 (3ασ., 6λ.), Βερόβ 3, Ρέντεν 6 (10ρ.), Ντακουρί 3 (4ρ.), Φορτέ 4, Μπιτέρ 1

ΜΠΕΝΕΤΟΝ (Σκάνσι): Τινγκλ 19 (5/10δ., 1/2τρ., 6/7β., 4ρ.), Κούκοτς 14 (1/5δ., 3/6τρ., 3/6β., 5ρ., 3ασ.), Ρουσκόνι 13 (6/10δ., 1/3τρ., 15ρ.), Μιάν 5, Βιανίνι 2, Σκαρόνε, Γιακοπίνι 2, Πελακάνι

Coffee House