Άνοδος για Ελλάδα, πτώση για Τουρκία!

4

Το καλοκαίρι του 2018 αποδείχθηκε αρκετά ταραχώδες για τα εγχώρια πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ενώ το άθλημα προοδεύει σε παγκόσμια κλίμακα, το τοπίο των εγχώριων πρωταθλημάτων υπέστη πολλές αλλαγές, οι περισσότερες από τις οποίες δεν ήταν καλές.

 

Συγκριτικά με πέρυσι, παρατηρείται ότι το Top 10 παραμένει το ίδιο, με χώρες όπως το Βέλγιο ή η Πολωνία να μένουν εκτός δεκάδας. Παρά το γεγονός πως έχουν κάποιες καλές ομάδες, δεν έχουν φτάσει ακόμα στο σημείο να μπουν στην ελίτ ως πρωταθλήματα.

Το Top 10 ουσιαστική χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Ισπανία, VTB και Τουρκία είναι τα τρία πρωταθλήματα που ανήκουν στην κορυφαία κατηγορία, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία στην δεύτερη και Αδριατική, Λιθουανία και Ισραήλ στην τρίτη.

Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, η Τουρκία κινδυνεύει να ”υποβιβαστεί” στην δεύτερη κατηγορία, ενώ η φιλοδοξία των Γερμανών να μπουν στην ελίτ, είναι σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Με λίγα λόγια, η διαφορά ανάμεσα στην 4η και 7η λίγκα είναι πολύ μικρή, με την Γαλλία να είναι εκείνη που εμφανίζει μεγάλη πρόοδο.

Η κατάταξη:

ACB Liga Endesa – Ισπανία (-)
VTB United League (+1)
BSL – Τουρκία (-1)
Lega Basket Serie A– Ιταλία (+1)
Jeep ELITE ProA – Γαλλία (+1)
Basket League – Ελλάδα (+1)
Easy credit BBL -Γερμανία (-3)
Ανδιατική Λίγκα (+1)
LKL – Λιθουανία (+1)
Winner’s League – Ισραήλ (-2)

Συντάκτης: Άρης Μπάρκας

Πηγή: Eurohoops.net