Αύριο μαθαίνει αντίπαλο η Πετρολίνα ΑΕΚ στο BCL

0

Η κλήρωση των προκριματικών του Basketball Champions League γίνεται αύριο (Τετάρτη 11 Ιουλίου) στις 12:00 ώρα Κύπρου και το Cyprus Basket σας αναλύει το σύστημα της FIBA για τα φετινά προκριματικά της διοργάνωσης στην οποία συμμετέχει η πρωταθλήτρια Πετρολίνα ΑΕΚ Λάρνακας.

Και η φετινή κανονική σεζόν του Basketball Champions League θα αποτελείται από 32 ομάδες, 26 εκ των οποίων έχουν προκριθεί απευθείας σε αυτή τη φάση. Οι υπόλοιπες 6 θέσεις θα προκύψουν από τρεις προκριματικούς γύρους, στους οποίους παίρνει μέρος και η Πετρολίνα ΑΕΚ.

Στον πρώτο από τους τρεις προκριματικούς που θα ξεκινήσει στις 20 Σεπτεμβρίου, θα μπουν στη κληρωτίδα 24 ομάδες. Από τις 12 που θα προκριθούν θα προκύψουν νέα ζευγάρια, ώστε να μείνουν τελικά 6 ομάδες.

Αυτές οι 24 ομάδες είναι χωρισμένες σε 4 γκρουπ δυναμικότητας:

Α’ γκρουπ: Άρης (Ελλάδα), Άβτοντορ Σαράτοφ (Ρωσία), Μπάκεν Μπέαρς (Δανία), Οραντέα (Ρουμανία), Εστουντιάντες (Ισπανία), Τζάιαντς Αντβέρπ (Βέλγιο).

Β’ γκρουπ: Γκρόνινγκεν (Ολλανδία), Λέφσκι (Βουλγαρία), Νίζνι (Ρωσία), Σπίρου (Βέλγιο), Σζολνόκι Ολάτζ (Ουγγαρία), Τσμόκι Μινσκ (Λευκορωσία).

Γ’ γκρουπ: Πόρτο (Πορτογαλία), Χάποελ Τελ Αβίβ (Ισραήλ), Πόλσκι Τσουκίερ Τορούν (Πολωνία), Καντού (Ιταλία), Σιαουλιάι (Λιθουανία), Πρίστινα (Κόσοβο).

Δ’ γκρουπ: Πετρολίνα ΑΕΚ (Κύπρος), Λέστερ Ράιντερς (Μεγ. Βρετανία), Δυναμό Τυφλίδας (Γεωργία), Φράιμπουργκ (Ελβετία), Κάρχου (Φινλανδία), Νόρκεπινγκ (Σουηδία).

Οι ομάδες του Α’ γκρουπ θα αντιμετωπίσουν αυτές του Δ’ (που ανήκει η ΑΕΚ), ενώ οι ομάδες του Β’ αυτές του Γ’. Τα πρώτα παιχνίδια των αναμετρήσεων θα γίνουν στις έδρες των γκρουπ Γ’ και Δ’, άρα η ΑΕΚ θα παίξει σίγουρα το πρώτο παιχνίδι στη Λάρνακα.

Αν η ΑΕΚ προκριθεί από τον 1ο γύρο, στον 2ο θα κληρωθεί με νικητές των ζευγαριών των Β’ και Γ’ γκρουπ. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσει ξανά ομάδα από το 1ο γκρουπ δυναμικότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κλήρωση θα είναι πιο εύκολη.

Οι 6 ομάδες που θα προκύψουν από τους δύο πρώτους γύρους θα αντιμετωπίσουν τις παρακάτω:

Παρντούμπιτσε (Τσεχία), Νάντ (Γαλλία), Λιετκαμπέλις (Λιθουανία), Μούρθια (Ισπανία), Μπαιρόιτ (Γερμανία), Μπουγιουκσεχίρ (Τουρκία).

Να σημειώσουμε πως δεν υπάρχει περίπτωση να αναμετρηθούν ομάδες από την ίδια χώρα, όμως αυτό είναι κάτι που δεν αφορά άμεσα την ΑΕΚ.