Διάστρεμμα αστραγάλου / Ankle Strain

0

του Δρ. Παναγιώτη Κ. Κερίμη

 

BSc (Hons) (UK), MBChB (UK)*

Διάστρεμμα της ποδοκνημικής άρθρωσης (αστράγαλος) ονομάζεται η τραυματική ρήξη (διατομή) διαφόρων συνδέσμων της άρθρωσης χωρίς κάταγμα και είναι ένας από τους πιο συχνούς τραυματισμούς σε καλαθοσφαιριστές.

Η ποδοκνημική άρθρωση σταθεροποιείται από τον έσω και έξω πλάγιο σύνδεσμο. Ο έξω πλάγιος σύνδεσμος είναι πιο ευπαθής σε τραυματισμό λόγω διαστρέμματος.

Τα διαστρέμματα της ποδοκνημικής άρθρωσης διακρίνονται κλινικώς σε τρεις βαθμούς.

Βαθμός 1 (Ήπιος) (Ankle Strain)

  • Ελαφρό τέντωμα του συνδέσμου
  • Κλινικά υπάρχει ήπια ευαισθησία χωρίς έντονο πρήξιμο

Βαθμός 2 (Μέτριος) (Ankle Sprain)

  • Μερική ρήξη του συνδέσμου
  • Κατά την κλινική εξέταση υπάρχει μέτρια ευαισθησία, πρήξιμο γύρω από τον αστράγαλο και σχετική χαλαρότητα της άρθρωσης

Βαθμός 3 (Σοβαρός) (Ankle Ligament Tear)

  • Πλήρης ρήξη του συνδέσμου
  • Σημαντική ευαισθησία και πρήξιμο γύρω από τον αστράγαλο με σημαντική αστάθεια κατά την κλινική εξέταση

Σχεδόν όλα τα διατρέμματα του αστραγάλου, ανεξαρτήτως βαθμού, μπορούν να αντιμετωπισθούν συντηρητικά, χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Αρχικά ακολουθείται ανάπαυση και μείωση του οιδήματος και ακολούθως φυσικοθεραπεία για την αποκατάσταση του εύρους κίνησης, δύναμης και ευελιξίας. Μετέπειτα προχωρούμε σε ασκήσεις συντήρησης και σταδιακή επιστροφή σε δραστηριότητες  που δεν απαιτούν στροφή ή συστροφή του αστραγάλου αρχικά. Αυτό το πρόγραμμα θεραπείας μπορεί να διαρκέσει 2 εβδομάδες ή σε σοβαρότερα διαστρέμματα 6-12 εβδομάδες.

Για ακινητοποίηση διαστρεμμάτων 2ου βαθμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας πλαστικός νάρθηκας, ενώ σε διαστρέμματα 3ου βαθμού, θα χρειαστεί γύψινος νάρθηκας ή ειδική μπότα.

Σημαντικότατο ρόλο για την πρόληψη της δυσκαμψίας και της αστάθειας παίζει η φυσικοθεραπεία.

Χειρουργική θεραπεία ακολουθείται συνήθως μόνο μετά την αποτυχία μιας συντηρητικής θεραπείας, καθώς και σε ασθενείς που εμφανίζουν επίμονη αστάθεια του αστραγάλου.

 

  • Ορθοπαιδικός Χειρουργός (Γερμανίας)

   Τέως Επιμελητής Ορθοπαιδικής Κλινικής

   Marienhospital Arnsberg Γερμανίας

   www.kerimis.com