Επικονδυλίτιδα αγκώνα

37

Του Δρ. Παναγιώτη Κ. Κερίμη
BSc (Hons) (UK), MBChB (UK)*

 

Η επικονδυλίτιδα του αγκώνα οφείλεται σε ερεθισμό (φλεγμονή) των τενόντων που εκφύονται από τον αγκώνα και κινούν τον καρπό και τα δάκτυλα. Η επικονδυλίτιδα στην έξω πλευρά του αγκώνα ονομάζεται tennis elbow και στην εσωτερική πλευρά golfer’s elbow.

Η εκδήλωση επικονδυλίτιδας οφείλεται συνήθως στην υπερχρήση ή λόγω επαναλαμβανόμενων κινήσεων του χεριού. Αυτό προκαλεί μικροσκοπικές ρήξεις στον τένοντα που εκφύεται στον έσω ή έξω επικόνδυλο του βραχίονα.

Οι περισσότεροι ασθενείς με επικονδυλίτιδα είναι μεταξύ 30-50 ετών και δεν παρουσιάζεται διαφορά στην συχνότητα προσβολής των δύο φύλων. Τα συμπτώματα της επικονδυλιτίδας αναπτύσσονται σταδιακά και εκτός από την παρουσία πόνου στο σημείο του αγκώνα μπορεί να υπάρχει και αδυναμία της λαβής του χεριού.

Η θεραπεία είναι ως επί το πλείστον συντηρητική. Στα αρχικά στάδια, η ξεκούραση είναι συνήθως επαρκής για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Στην καταπολέμηση της επικονδυλίτιδας χρησιμοποιούνται επίσης τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, η παγοθεραπεία, η φυσιοθεραπεία, νάρθηκες, ο κρουστικός υπέρηχος καθώς και ενέσεις κορτιζόνης ή εγχύσεις αυξητικών παραγόντων.

Ένα μικρό ποσοστό ασθενών με συμπτώματα που δεν υποχωρούν με μια συντηρητική θεραπεία μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση κατά την οποία γίνεται μερική αποκόλληση του τένοντα από τον επικόνδυλο.

(Θα ήθελα με την σειρά μου να ευχηθώ σε όλους Χρόνια Πολλά.
Keep on loving… keep on giving… )

*Ορθοπαιδικός Χειρουργός (Γερμανίας)
Τέως Επιμελητής Ορθοπαιδικής Κλινικής
Marienhospital Arnsberg Γερμανίας
www.kerimis.com