Η… ανατομία του κυπριακού θριάμβου (pic’s)

0

Η Κύπρος πέτυχε έναν απρόσμενο κατά πολλούς θρίαμβο απέναντι στην Πορτογαλία (η ίδια η FIBA στην επίσημη ιστοσελίδα της την έδινε ως αουτσάιντερ) και πάνω απ’ όλα κατάφερε να κερδίσει ξανά τον κόσμο, που έδωσε μαζικό παρών με 5.000 άτομα στις κερκίδες του “Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία”. Ας κάνουμε, όμως, την… ανατομία αυτής της σπουδαίας επιτυχίας, παραθέτοντας ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • Στις προηγούμενες δύο συναντήσεις των δύο αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων, οι Πορτογάλοι είχαν κάνει… πάρτυ, επικρατώντας 117-77 στο πρώτο και 81-60 στο δεύτερο ματς.
  • Οι Πορτογάλοι μετρούν τρεις παρουσίες σε Ευρωμπάσκετ (1951, 2007, 2011) και η Κύπρος καμία.
  • Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Κύπρου είναι νούμερο 79 στην παγκόσμια κατάταξη και οι αντίπαλοί του 21 θέσεις ψηλότερα, στην 58η!
  • Ο μέσος όρος ηλικίας των Κύπριων διεθνών είναι τα 29 χρόνια και των Πορτογάλων τα 25!
  • Στη φυσική κατάσταση και στην αγωνιστική δράση που παίζει σημαντικό ρόλο στα “παράθυρα”, καθώς είναι εν μέσω των επίσημων διοργανώσεων, η Πορτογαλία είχε σαφή υπεροχή, καθώς οι παίκτες της παίζουν κατά μέσο 27 λεπτά ανά αγώνα στις ομάδες τους, ενώ αυτοί της Κύπρου μόλις 14.
  • Η Πορτογαλία είχε τον ίδιο προπονητή και παίκτες, με μοναδική προσθήκη αυτή του σταρ της, Ζοάο Γκόμεζ, ενώ η Κύπρος είχε νέο προπονητή (Λίνο Γαβριήλ αντί Παναγιώτη Γιανναρά) και φιλοσοφία, καθώς και με καινούριο Αμερικανό (Ταϊρέλ Μπιγκς αντί της επί σειρά ετών “κολόνας” της ομάδας Άντονι Κινγκ που για οικογενειακούς λόγους δεν μπόρεσε να αγωνιστεί), κάτι που απαιτούσε και χρόνο προσαρμογής.
  • Η FIBA στην επίσημη ιστοσελίδα της πριν το παιχνίδι θεωρούσε ως ξεκάθαρο φαβορί τους Πορτογαλία που θα έπαιρνε εύκολα ή δύσκολα το ροζ φύλλο.

Διέψευσε προγνωστικά και… FIBA!

Όλα τα παραπάνω που αναφέρουμε, συνηγορούσαν ότι η “μεγαλόνησος” είχε σχεδόν τα πάντα εναντίον της. Παρόλα αυτά η ΚΟΚ και ο πρόεδρός της, Λούης Δημητρίου, δικαιώθηκαν για τη σπουδαία κίνηση να φέρουν στον πάγκο τον Λίνο Γαβριήλ (δεκάδες τίτλοι και μεγάλες διεθνείς επιτυχίες σε τρεις διαφορετικές ηπείρους και προπονητής της χρονιάς στο Global Basketball Summer League στο Λας Βέγκας), ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του Νικόλα Παπαδόπουλο-Νίκο Λαμπρία έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην βιντεοανάλυση και στην προσωπική επαφή με τους παίκτες και στο μεγάλο rotation για να καλυφθεί η αδυναμία της φυσικής κατάστασης αγώνα, παίζοντας σε υψηλή ένταση, χάρη και στην καταπληκτική δουλειά του γυμναστή, Παναγιώτη Σταύρου, ο οποίος εκγύμνασε ιδανικά τους παίκτες και του φυσικοθεραπευτή, Σεραφείμ Κυριακίδη, που τα κατάφερε περίφημα στο δικό του κομμάτι.

Η τακτική που έκανε τη διαφορά!

Η ομάδα αγωνίστηκε με τους νεαρούς Μιχάλη Κουμή και Ρομπέρτο Μαντοβάνη στη θέση “5” επί 30 λεπτά για πρώτη φορά, κι ενώ είναι σχετικά ανέτοιμοι να βοηθήσουν επιθετικά (έναν πόντο και οι δύο μαζί), έκαναν καταπληκτική δουλειά στην άμυνα, ειδικά στο τέλος, στον ηγέτη των Πορτογάλων Γκόμες, έτσι ώστε να είναι απελευθερωμένος ο Μπιγκς να σκοράρει όπως και έγινε. Συν τοις άλλοις, χρησιμοποιήθηκαν μεικτές άμυνες για να “προστατευτούν” οι παίκτες με αργά πόδια.

Επίσης, δεν έπαιξε και με “rim protector” και “low post” παίκτη, γι’ αυτό και πόστάραν οι Στυλιανού και Κούνας, κάνοντας φοβερή δουλειά. Κάπως, έτσι και με την υψηλή προβολή του παιχνιδιού από την Ομοσπονδία που έφερε 5.000 άτομα στην κερκίδα, η Κύπρος κατάφερε να κερδίσει για πρώτη φορά στην ιστορία της επί των Ιβήρων.

Τα καλύτερα έρχονται για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Κύπρου και πάνω σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία θα μπουν οι βάσεις για ένα ευοίωνο μέλλον, μετά την σταδιακή άνοδο του αθλήματος που κατά τα προηγούμενα χρόνια είχε γνωρίσει παρακμή και απαξίωση στο “νησί της Αφροδίτης”.

Coffee House