Η σημασία της ισορροπημένης διατροφής

0

Η ισορροπημένη διατροφή είναι ο θεμέλιος λίθος για τη διασφάλιση της υγείας. Τα συμπληρώματα διατροφής συμπληρώνουν και δεν αντικαθιστούν τη διατροφή. Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από άγνωστα και ανεξέλεγκτα συμπληρώματα διατροφής:

 

Της Αλεξίας Ποταμίτου*

Συμπληρώματα διατροφής, βιταμινούχα σκευάσματα, αθλητικά ροφήματα και αντίστοιχες δοσολογίες να συνταγογραφούνται μόνο από ειδικό γιατρό ή εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, κατόπιν αιματολογικών και βιοχημκών εξετάσεων.

Να προτιμούνται σκευάσματα που παράγονται και κυκλοφορούν από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

Να αποφεύγονται προϊόντα που διακινούνται μέσω διαδικτύου, στη μαύρη αγορά, ή συστήνονται από κάποιο συναθλητή, ή προπονητή.

Να αποφεύγονται σκευάσματα που συστήνουν ότι κάνουν θαύματα, κτίζουν γρήγορα μυϊκή μάζα ή καίνε το λίπος. Το λίπος καίγεται μόνο με άσκηση και σε βραδύ ρυθμό.

Να θυμάσθε ότι «τα καλά κόποις κτώνται».

Με τον όρο συμπλήρωμα διατροφής ορίζονται όλα τα προϊόντα διατροφής τα οποία περιέχουν θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες), σε συμπυκνωμένη μορφή, ή ένα τουλάχιστον από τα εξής συστατικά: βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία (μέταλλα), βότανα, αμινοξέα, μεταβολίτες (ουσίες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό), αποστάγματα ή συνδυασμό οποιονδήποτε εκ των παραπάνω συστατικών.

Η χώρα μας μπορεί να παρέμβει στο ντόπιγκ του υψηλού αθλητισμού, καθώς είναι εκείνη που χρηματοδοτεί τον αθλητισμό. Όμως επειδή το ντόπιγκ είναι παγκόσμιο φαινόμενο η καταπολέμισή του θα αποδώσει καλύτερα με μία παγκόσμια εκστρατεία, γεγονός το οποίον γίνεται σήμερα αντιληπτό σε όλη τη διεθνή αθλητική κοινότητα.

Ωστόσο, πολλές από αυτές τις απαγορευμένες ουσίες έχουν δυεισδύσει και στο γυμναστήριο της γειτονιάς, όχι αυτούσιες γιατί δεν έχει κανένα λόγο να της πάρει το παιδί, εφόσον δεν κάνει πρωταθλητισμό αλλά φθάνουν σ’αυτό με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής, χωρίς το ίδιο να το αντιλαμβάνεται.

Τα περισσότερα σκευάσματα προορίζονται για να αναπληρώσουν θρεπτικά συστατικά που πιθανώς να λείψουν από τον οργανισμό εξαιτίας καταστάσεων όπως, κακών διατροφικών συνηθειών, μίας εγκυμοσύνης, μιάς γενικότερης μυϊκής αδυναμίας και αντοχής του οργανισμού, μιάς κατάστασης άγχους, αυξημένης ανάγκης νοητικής ή φυσικής εγρήγορσης, ανάρρωση από ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση, ή κατάσταση ενός καθημερινά γυμναζόμενου ατόμου όπου οι ενεργειακές του ανάγκες αλλάζουν ριζικά, τόσο σε ποσότητα αλλά και σε αναλογίες θρεπτικών συστατικών.

Για παράδειγμα, μία έφηβος που κάνει 6 ώρες προπόνηση στη ρυθμική γυμναστική και επιβάλλεται να προσλάβει μόνο 1600 χιλιοθερμίδες για να διατηρεί χαμηλό βάρος που απαιτείται στο αγώνισμα της, πρέπει να προσλάβει τα απαραίτητα συστατικά, τα οποία δεν καλύπτονται με τη διατροφή της σε συμπυκνωμένη τροφή σε συμπληρώματα.
Οι ανάγκες σε πρωτεΐνες στους αρσιβαρίστες είναι πολύ μεγαλύτερες, σε σχέση με μη αθλούμενους, αλλά αν φάνε 6 μπριτζόλες για να τις καλύψουν θα προσλάβουν ταυτόχρονα και λίπος.

Όμως εγώ και εσύ που κάνουμε 45 λεπτά μυική ενδυνάμωση τρείς φορές την εβδομάδα θα μπορούσαμε να πέρναμε όλα τα θρεπτικά μας συστατικά από μια ισορροπημένη διατροφή.

Ένα άλλο επίσης πρόβλημα αποτελεί η ανεξέλεγκτη δοσολογία. Εάν το συμπλήρωμα περιέχει κρυφές ουσίες που δεν αναγράφονται, φαντασθείτε τις ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία του ατόμου. Εάν περιέχει πράγματι ότι αναγράφεται και είναι νόμιμο, δεν σημαίνει πάλι ότι η ανεξέλεγκτη δόση βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων δεν μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη για τον οργανισμό, αφού μεγαδόσεις διαφόρων βιταμινών μετάλλων και ιχνοστοιχείων είναι τοξικές για τον οργανισμό.

Επίσης η ανεξέλεγκτη κατανάλωση μιγμάτων αμινοξέων, τα οποία είναι πολύ δημοφιλή στους χώρους άθλησης, επειδή υποτίθεται πως διεγείρουν τη μυϊκή ανάπτυξη, μπορεί να προκαλέσει διατροφικές ανωμαλίες, καθώς η υπερφόρτωση με ένα αμινοξύ μπορεί να διαταράξει την ισορροπία απορρόφησης των άλλων αμινοξέων.

Τέλος, ξέρω ότι ο αθλητής σέβεται το σώμα του!

  • Η Αλεξία Ποταμίτου είναι Διαιτολόγος/Διατροφολόγος