Καινοτόμος αρθροσκοπική επιδιόρθωση ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου χωρίς αντικατάσταση

116

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου πρόκειται για ενα συχνό τραυματισμό που απασχολεί ιδιαίτερα νεαρούς αθλητές.

 

Θεραπεία:

Σε άτομα με χαμηλή αθλητική δραστηριότητα καθώς και σε άτομα προχωρημένης ηλικίας μπορεί να ακολουθηθεί μία συντηρητική θεραπεία με πολύ καλά αποτελέσματα. Στις πλείστες περιπτώσεις όμως η ρήξη πρέπει να διορθωθεί χειρουργικά λόγω της αστάθειας που δημιουργείται στο γόνατο.

Η μέχρι πρόσφατα καθιερωμένη χειρουργική θεραπεία απαιτεί την αντικατάσταση του τραυματισμένου πρόσθιου χιαστού συνδέσμου με διάφορα αυτόλογα μοσχεύματα από τον ίδιο τον ασθενή. Τα πιθανά μοσχεύματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι ο επιγονατιδικός τένοντας, οι οπίσθιοι μηριαίοι και ο τένοντας του τετρακεφάλου. Σε όλες τις προαναφερόμενες τεχνικές ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος πρέπει να αντικατασταθεί και το χειρουργείο πραγματοποιείται περίπου στην έκτη μετατραυματική εβδομάδα.

Ligamys:Με την πρωτοποριακή τεχνική ενδοσυνδεσμικής δυναμικής σταθεροποίησης (Ligamys, www.liga-mys.com) γίνεται δυνατή η επούλωση του χιαστού συνδέσμου μετά από οξεία τραυματική ρήξη στην αρχική του θέση, χωρίς την ανάγκη αυτόλογου μοσχεύματος ή αντικατάστασης του συνδέσμου. Την τεχνική αυτή ανέπτυξε η ελβετική εταιρεία MATHYS Ltd. το 2012, η οποία χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία σε ορθοπαιδικές κλινικές της Ελβετίας και Γερμανίας.

Η επιτυχία αυτής της νέας τεχνικής οφείλεται στην δυναμική σταθεροποίηση που επιτρέπει την διατήρηση μιας ελεγχόμενης πίεσης στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο σε όλο το εύρος κίνησης του γόνατος, μέχρι να επέλθει η φυσική επούλωση του συνδέσμου στην φυσιολογική θέση.

Προτερήματα της τεχνικής ενδοσυνδεσμικής δυναμικής σταθεροποίησης:

Η εγχείρηση, η οποία διενεργείται αρθροσκοπικά με μικρές τομές, πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε 3 βδομάδες από τον τραυματισμό και παρέχει την δυνατότητα της διατήρησης του φυσιολογικού συνδέσμου καθώς και μιας γρηγορότερης αποκατάστασης. Αυτό επιτρέπει την συντομότερη επιστροφή σε αθλήματα μεγάλης επιβάρυνσης στα γόνατα όπως το ποδόσφαιρο, η αντισφαίριση και το σκι, σε σύγκριση με την καθιερωμένη χειρουργική αντικατάσταση του συνδέσμου.

Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν το εξαιρετικό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα αυτής της καινούργιας τεχνικής που πλέον έχει καθιερωθεί στην Ευρώπη σαν η νέα μέθοδος επιδιόρθωσης οξείας ρήξης του πρόσθειου χιαστού συνδέσμου και πραγματοποιείται αποκλειστικά από ορθοπαιδικούς χειρουργούς μετά από ειδική εκπαίδευση και εξουσιοδότηση της κατασκευάστριας εταιρείας, στην οποία πρόσφατα έχει απονεμηθεί το Swiss Excellence Product Award για την συγκεκριμένη χειρουργική θεραπεία.

Κατάλογος εξουσιοδοτημένων ορθοπαιδικών χειρουργών: http://ligamys.com/en/home/patient/who-implants/ligamys.html