«Μεγάλη εμπειρία ζωής για όλους μας»

0
Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο Μαθητικό Πρωτάθλημα, το οποίο διεξάχθηκε στην Κροατία. Πέραν των δύο κυπριακών ομάδων που συμμετείχαν στο Πρωτάθλημα (Ανδρική Ομάδα Λανιτείου Λυκείου Λεμεσού – Γυναικεία Ομάδα Α’ Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρείου Γ’ Πάφου), την χώρα μας αντιπροσώπευσαν και δύο διαιτητές, οι Στέφανος Στυλιανού και Κυριάκος Χρίστου. Η ιστοσελίδα της ΚΟΚ επικοινώνησε με τους δύο νεαρούς διαιτητές οι οποίοι μας μίλησαν για την εμπειρία τους από το Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα.

Στέφανος Στυλιανού: «Παρόν και μέλλον ο κυπριακός αθλητισμός»

«Ένα μεγάλο σχολείο και μια εμπειρία ζωής. Έτσι θα περιέγραφα με λίγα λόγια τη συμμετοχή μου στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης. Αρχικά να πω, ότι τα παιδιά από την Κύπρο, αποτέλεσαν έμπνευση για εμένα σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο, αφού ένιωσα ότι ο κυπριακός αθλητισμός έχει παρόν αλλά και λαμπρό μέλλον.

Πολύ εποικοδομητικό κομμάτι του ταξιδιού ήταν το να βλέπεις αθλητές από πολλά άλλα μέρη του κόσμου, με άλλες κουλτούρες και διαφορετικές αγωνιστικές συμπεριφορές στο γήπεδο. Και φυσικά η συνεργασία που είχαμε με ξένους διαιτητές και εκπαιδευτές από όλο τον κόσμο, από άλλες χώρες, ακόμη και ηπείρους, με τους οποίους έπρεπε να συνεργαστούμε αρμονικά.

Το υψηλό επίπεδο της όλης διοργάνωσης, αλλά και η ευθύνη του αποτελέσματος που ένιωθα για τα παιδιά που έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους για τη νίκη ήταν στοιχεία που με βοήθησαν να αποδώσω σε ικανοποιητικό βαθμό και έτσι να έχω αρκετά καλές κριτικές από τους υπεύθυνους.

Πιο συγκεκριμένα, στο τουρνουά ορίστηκα να διαιτητεύσω συνολικά σε 15 αγώνες με την επίβλεψη διάφορων instructor της FIBA, από τους οποίους άκουσα πολύ θετικά σχόλια. Γι’ αυτό τον λόγο, με εμπιστεύτηκαν για τον μικρό τελικό, όπου κρινόταν το χάλκινο μετάλλιο μεταξύ των ομάδων της Γερμανίας και της Φινλανδίας. Τον μικρό τελικό διεύθυνα με έναν διεθνή διαιτητή από την Κίνα και έναν πολύ αξιόλογο νεαρό διαιτητή από τη Σερβία.

Είδα αυτόν τον ορισμό ως ένα μικρό σημάδι, ότι ίσως η FIBA αλλά και γενικότερα στο εξωτερικό άρχισαν να δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη στους Κύπριους διαιτητές και να πιστεύουν πώς η χώρα μας μπορεί να σταθεί επάξια σε ανταγωνιστικά αθλητικά γεγονότα με υψηλές απαιτήσεις.  Στις 10 μέρες που ήμασταν εκεί, έγιναν 210 αγώνες και έτσι όλο αυτό λειτούργησε σαν ταχύρρυθμα μαθήματα.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την ευκαιρία, το Υπουργείο Παιδείας, την ΚΟΚ, τον Εθνικό Εκπαιδευτή κ. Αντώνη Δημητρίου, αλλά και τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας και τον Σύνδεσμο Διαιτητών, που φέτος κάνουν εξαιρετική δουλειά όσον αφορά την επιμόρφωση του Κύπριου διαιτητή.

Νιώθω χαρά και περηφάνια όχι μόνο επειδή έζησα αυτή την υπέροχη εμπειρία αλλά και που εκπροσωπήσαμε επάξια, παρέα με τον συνάδελφο Κυριάκο Χρίστου, την Κύπρο και την κυπριακή διαιτησία στο εξωτερικό».

Κυριάκος Χρίστου: «Σπουδαία εμπειρία για όλους μας»

«Η συμμετοχή μας, τόσο εμένα όσο και του συνάδελφου Στέφανου Στυλιανού, στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα της Κροατίας θεωρώ πως μας πρόσφερε μερικές σπουδαίες εμπειρίες οι οποίες θα μας βοηθήσουν στην πορεία μας. Τα παιχνίδια ήταν υψηλού επιπέδου, με ομάδες που είχαν στις συνθέσεις τους καλαθοσφαιριστές που ήδη πραγματοποιούν πολύ καλή πορεία στις ομάδες που αγωνίζονται. Και πρόκειται για ομάδες μεγάλων πρωταθλημάτων της Ευρώπης, όπως είναι αυτά της Τουρκίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας κλπ.

Άρα αντιλαμβάνεστε πως πρόκειται για κάποια παιδιά που ήδη έχουν εμπειρίες από πολύ υψηλό επίπεδο, και είναι σίγουρο πως μερικά από αυτά τα παιδιά θα τα θαυμάσουμε τα επόμενα χρόνια, τόσο σε Αμερική όσο και στην Ευρώπη. Ήδη στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα υπήρχαν παιδιά που είχαν συμμετοχές στην Ευρωλίγκα, κάτι που δείχνει και το επίπεδο τους από τόσο νεαρή ηλικία. Και αυτό ισχύει τόσο για τα αγόρια, αλλά και για τα κορίτσια. Φυσικά με τέτοιο υλικό δεν θα μπορούσαν και οι περισσότεροι προπονητές να είναι υψηλού επιπέδου.

Προσωπικά νιώθω χαρούμενος για τις εμπειρίες και τις γνωριμίες που είχα. Στην διοργάνωση υπήρχαν περίπου 900 συμμετέχοντες, ενώ οι διαιτητές –οι οποίοι προέρχονταν από χώρες από όλο τον κόσμο– ήταν 63. Αρκετοί από αυτούς είναι ήδη διεθνείς διαιτητές, ενώ υπήρχαν και αρκετοί υποσχόμενοι, όπως ήμασταν εγώ και ο Στέφανος.

Πιστεύω πως τα πήγαμε περίφημα και οι δύο, εκπροσωπώντας την χώρα μας και την κυπριακή καλαθόσφαιρα. Ο Στέφανος διαιτήτευσε τον μικρό τελικό και εγώ τον ημιτελικό ανδρών, ανάμεσα στην Τουρκία και την Γερμανία. Και τα δύο παιχνίδια ήταν αρκετά κρίσιμα και δύσκολα, όμως μας εμπιστεύτηκαν και πιστεύω πως τα πήγαμε καλά.

Ο δικός μου στόχος ήταν να φτάσω μέχρι τον ημιτελικό, ή στον τελικό και από την στιγμή που τον κατάφερα είμαι ικανοποιημένος. Είχαμε μερικούς πολύ δυνατούς αγώνες. Πέραν των παιχνιδιών, τα απογεύματα κάναμε και πρακτικές ασκήσεις μέσα στο γήπεδο. Υπήρχε ημέρα που έκανα δύο αγώνες και το απόγευμα το πέρασα μέσα στο γήπεδο για πρακτική δοκιμασία.

Κάθε καμπ που πάμε μας βοηθάει. Όλους τους διαιτητές. Μας δίνει νέες εμπειρίες, και πάντα επιστρέφουμε πίσω έχοντας μάθει κάτι καινούργιο, το οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε μετέπειτα στην καριέρα μας.

Πριν κλείσω θα ήθελα αν πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και όλα τα αρμόδια όργανα, για την ευκαιρία που μας έδωσαν να συμμετέχουμε στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα, αλλά και την διαρκή στήριξη τους προς εμάς».

Coffee House