Μίσσας: “Το μέλλον τους ανήκει με σκληρή δουλειά” (video)

0

Στην ιστοσελίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης μίλησε ο Υπεύθυνος του Αναπτυξιακού Προγράμματος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, κ. Κώστας Μίσσας, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο επίπεδο των καλαθοσφαιριστών και καλαθοσφαιριστριών που βρίσκονται στα αναπτυξιακά κλιμάκια της Κύπρου και στο επίπεδο των Ομοσπονδιακών προπονητών της Κύπρου, δίνοντας επίσης τις δικές του συμβουλές στους νέους και νέες που θέλουν να παίξουν μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο.

Ο κ. Μίσσας παραβρέθηκε στην Κύπρο μεταξύ 25 και 27 Μαρτίου, πραγματοποιώντας υποδειγματικές προπονήσεις στα αναπτυξιακά και προεθνικά κλιμάκια της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, για τις ηλικιακές κατηγορίες από Κ12 έως και Κ18.

Για το επίπεδο των προεθνικών και αναπτυξιακών κλιμακίων της ΚΟΚ:

«Πριν αναφερθώ στο επίπεδο των καλαθοσφαιριστών / καλαθοσφαιριστριών, θα πρέπει να πω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι από την πλευρά της Ομοσπονδίας υπάρχει ένα πολύ αξιόλογο πρόγραμμα, με συνέπεια και προγραμματισμό, έτσι ώστε να μπορείς να εντάξεις επιλεγμένα παιδιά διαφόρων ηλικιακών ομάδων, για να μπορέσεις να έχεις μία ουσιαστική και πραγματική επίδραση σε αυτά. Και παράλληλα να γίνεται δουλειά σε συνεργασία με τα σωματεία στα οποία ανήκουν αυτά τα παιδιά, γιατί σε Εθνικό επίπεδο η δική μας η επίδραση στα παιδιά είναι μία με δύο φορές την βδομάδα, τις υπόλοιπες ημέρες τα παιδιά δουλεύουν με τις ομάδες τους και εκεί είναι που βελτιώνονται και γίνονται όσο το δυνατό καλύτεροι.

Είναι ο δεύτερος χρόνος που γίνεται μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο από πλευράς προγραμματισμού, και αυτό έχει αρχίσει και αποδίδει. Για παράδειγμα πέρσι που είχα δει κάποια παιδιά αντίστοιχων ηλικιών και τους είδα και φέτος, είδα μία πολύ καλή εξέλιξη, υπάρχει διαφορά και σε αυτό παίζει ρόλο το κομμάτι της Ομοσπονδίας αλλά και οι ομάδες που δουλεύουνε πάνω σε αυτά τα παιδιά.

Όσο αφορά το κομμάτι του επιπέδου, βλέπουμε τις διάφορες αναπτυξιακές ομάδες να είναι αξιόλογες. Στην ηλικιακή κατηγορία Κ14 υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παιδιών με ιδιαίτερη προοπτική. Επίσης στο Κ16 υπάρχει ένας αριθμός παιδιών που έχουνε προοπτική, και φυσικά και στους Κ18, που ήδη έχουνε ολοκληρωθεί, είναι λίγο μικρότερος ο αριθμός των παιδιών με ιδιαίτερη προοπτική. Αυτό έχει να κάνει σίγουρα και με τις φουρνιές που βγαίνουνε κάθε χρόνο, αλλά το πιο σημαντικό κομμάτι σε αυτή την περίπτωση είναι ότι έχει γίνει ανίχνευση, καταγραφή και προγραμματισμός των παιδιών. Το επόμενο και σημαντικό κομμάτι είναι τι κάνουμε εμείς σαν πρόγραμμα, σαν προπονητές, σαν Ομοσπονδία και σαν σύλλογοι για αυτά τα παιδιά, και τι κάνουν τα ίδια τα παιδιά για να μπορέσουν να κερδίσουν όλα αυτά που τους δίνουμε εμείς».

Για το επίπεδο των Κύπριων Ομοσπονδιακών Προπονητών:

«Θεωρώ ότι υπάρχουν πάρα πολύ καλοί προπονητές και σίγουρα υπάρχει μία ομάδα νεαρών προπονητών, που θέλουν να μάθουν, και κάποιοι πιο έμπειροι. Είναι ένας πάρα πολύ καλός συνδυασμός, διότι η λογική των Ομοσπονδιακών προπονητών των Εθνικών ομάδων λέει να έχουμε ένα πρόγραμμα, μία βάση -που να λειτουργούμε όλοι μαζί σε κάποια συγκεκριμένα κομμάτια- βγάζοντας βραχυπρόθεσμούς και μακροπρόθεσμους στόχους. Θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε μία πραγματική και ουσιαστική αποτελεσματικότητα, επειδή μας ενδιαφέρουν τα ίδια τα παιδιά, όποτε οι Εθνικές να γίνονται καλύτερες και τα παιδιά να αγωνίζονται και στις ομάδες τους.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι για τα επιλεγμένα παιδιά, από την στιγμή που τα έχουμε ανιχνεύσει και τα έχουμε επιλέξει. Πρέπει να έχουμε και συνεργασία με τους προπονητές των συλλόγων στους οποίους ανήκουν τα παιδιά, έτσι ώστε να μπορούμε να δουλεύουμε σε παράλληλα προγράμματα, γιατί εγώ πιστεύω στα παράλληλα προγράμματα, τα οποία να ταυτίζονται, έτσι ώστε να μπορούν τα παιδιά να έχουν την καλύτερη δυνατή επίδραση από όλους μας για να γίνονται καλύτεροι και καλύτεροι.

Και με αυτή την λογική θα έχουμε καλύτερες Εθνικές ομάδες, και φυσικά θα έχουμε κάποια παιδιά για να ανανεώνουμε τις ανδρικές μας ομάδες, μόλις φθάνουν σε μία ηλικία που θα τους θεωρούμε ότι είναι έτοιμοι. Να τους δίνουμε τις ευκαιρίες, να συμμετέχουν, να παίζουν. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από τους ίδιους κατά πόσο θα πάρουν αυτές τις ευκαιρίες. Έχω πει ένα πράγμα, και το λέω συχνά. Δεν παίζει κανείς με το πιστοποιητικό γεννήσεως. Δηλαδή επειδή είναι μικρός θα πρέπει να παίζει. Θα πρέπει να αξίζει για να μπορέσει να παίξει».

Τι συμβουλή θα έδινε σε νεαρούς καλαθοσφαιριστές που θέλουν να παίξουν μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο;

«Έχουμε μιλήσει σε όλα τα παιδιά και είπαμε ορισμένα πράγματα. Ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι να έχουν αυτοπειθαρχία, να μπορούν να κερδίζουν τις μάχες με τον εαυτό τους κάθε μέρα. Και από εκεί και πέρα να ξέρουν ότι όση ποιοτική δουλειά κάνουν, είναι αυτή που θα τους δώσει τα αποτελέσματα.

Σε όλες αυτές τις ηλικίες η δικαιολογία είναι πολύ εύκολη, από την άποψη ότι ‘εάν εγώ δεν παίζω τότε φταίει ο προπονητής, ή ο συμπαίκτης’. Υπάρχει ένα μότο που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οποιοσδήποτε παίκτης που έχει μία προοπτική, αγαπάει το παιχνίδι και θέλει να παίξει, από την στιγμή που δικαιολογεί τον εαυτό του και φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτόν, αυτόματα έχει τελειώσει και η καριέρα του χωρίς να το καταλάβει.

Θα το καταλάβει αργότερα. Αυτοί οι οποίοι προχωράνε πάντως είναι γενικά τα παιδιά τα οποία έχουν σκληρό χαρακτήρα και είναι ταπεινοί. Αυτοί που ακολουθούνε τις προπονητικές εντολές και έχουν υπομονή. Ποτέ δεν γίνεται κάτι από την μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος, υπομονή και κάθε φορά να βελτιώνουν τις αδυναμίες τους».

Coffee House