Νικολένα Ευθυμίου: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την προπόνηση του CrossFit;

Όπως ήταν αναμενόμενο το CrossFit έχει φτάσει και στην Κύπρο.Το CrossFit είναι το sport του fitness που μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του καθενός αναλόγως ηλικίας,φύλου,στόχων και προηγούμενης εμπειρείας στο fitness ή στον αθλητισμό(αρχαριοι,προχωρημένοι,ερασιτέχνες ή επαγγελματίες αθλητές κτλ.). Κάποιοι μπορεί να το δουν πιο επαγγελματικά με στόχο την συμμετοχή σε αγώνες ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να το κάνουν για μέγιστη φυσική κατάσταση και υγεία.Το μόνο σίγουρο είναι οτι η φύση του CrossFit δεν σε αφήνει να το βαρεθείς ποτέ αλλά σε κάνει να βάζεις συνεχώς καινούργιους στόχους.

 

Ta βασικά στοιχεία της προπόνησης CrossFitπου θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται ή θα ασχολήθούν είναι τα παρακάτω.

1)Έμφαση στα θεμελιώδη χαρακτηριστικά κάθε άσκησης.

Ο προπονητής θα πρέπει να έιναι σίγουρος ότι ο αθλητής πραγματοποιεί τις κινήσεις με την σωστή τεχνική και με τα standards κάθε άσκησης. Έστω και αν είσαι προχωρημένος αθλητής η εξάσκηση τεχνικής με άδεια μπάρα δεν θα σε κάνει μόνο πιο ασφαλισμένο για την συνέχειακαι θα σε κρατάει μακριά από τραυματισμούς αλλά θα σε βοηθήσει να φτάσεις πιο εύκολα σε προσωπικά ρεκόρ(PR goals).Ο προπονητής πρέπει να έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να διδάξει κατά στάδια και προοοδευτικά τις κινήσεις του CrossFit. Ο  αθλητής πρέπει να δίχνει σταθερότητα στο αρχικό μέρος της κίνησης στην τεχνική  πρωτού προχωρήσει στην επόμενη.Το ίδιο ισχύει και για τα κιλά καθώς και την δημιουργία των workouts(WoDs).Δεν θα βιαστούμε να φορτώσουμε τους αθλητές με κιλά για να νιώσουν καλά μεRX επιδόσεις(αγωνιστικές) και την επόμενη μέρα να μην μπορούν να περπατήσουν. Ρωτήστε το ευατό σας τι είναι καλύτερο?30 reps at 75lbs με τέλεια τεχνική ή 30 reps at 95lbs με χάλια τεχνική? Η προσαρμοστικότητα διατηρεί στα μέγιστα την νευρομυική αντίδραση(neuromuscular response) στο workout(WOD) και αυτό βοηθάει στην προοδευτική αύξηση του βάρους κάθε φορά. H ασφάλεια πρέπει να είναι ο πρωταρχικός μας στόχος και προκύπτει απο την μεγάλη έμφαση που πρέπει να δωσουμε στην τεχνική κάθε κίνησης. Η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά και η επιτυχία πάντα κρίνεται στις λεπτομέρειες.

2)Εμφαση στην πλειονότητα (Focus on the Majority).

Σε όλα τα Crossfit box θα βρείς αθλητές που είναι πιο προχωρημένοι απο την πλειοψηφεία του γυμναστηριου.Αυτοί οι αθλητές ως συνήθως έχουν τους καλυτερούς χρόνους.Aπό την άλλη θα βρείς αθλητές που χρειάζονται πιο πολλή χρόνο να τελειώσουν τα workouts. Ένας σωστός προγραμματισμός των workoutsμας δίνει  την ευκαιρία να σπρώξουμε τους 10 καλύτερους ακόμα πιο ψηλά, τους 10 τελευταίους στους 20 μεσαίους  και τους 20 μεσαίους  στου 10 πρώτους.Πρέπει να ξέρεις γιατί το κάνεις,πώς θα το κάνεις και τι περιμένεις να αποκομήσεις άπο τον κάθε αθλητή ξεχωριστά.

3) Έμφαση στο Προγραμματισμό.

Είναι πολύ συμαντική η δημιουργεία ποιοτικών πλάνων βασιζόμενα στην ανατομία και φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος για να σπρώξεις τους αθλητές έξω άπο τα συνηθισμένα και εύκολα ερεθίσματα ,πάντα όμως κάτω απο ασφαλή τροχιά.Οι προπονητές που κατέχουν καλά τοCrossFit και έχουν γνώσειςαθλητικής επιστήμης είναι σε θέση να δημιουργούν WoDsμε στοχευμένο αριθμο επαναλήψεων, κιλά στις μπάρες, αριθμό γύρων και φυσικά κινήσεων με σειρά προτεραιότητας αναλόγως της βδομάδας του προγραμματισμού μας.Aν όλα τα WoDs δημιουργούνται τυχαία δεν θα μπορέσουμε να δούμε αξιόλογη πρόοδο στους αθλητές.

Στο CrossFit ανταγωνιζόμαστε τον ευατό μας.

‘’I do not believe you have to be better than everybody else, I believe you have to be better than you ever thought you could be’’-Ken Venturi.

Νικολένα Ευθυμίου

CrossFit Trainer Level 2&CrossFit Judge

Personal Trainer

BSc in Sport Science & Physical Education

ΜSc Health Education & Promotion (USA)

[email protected]