Ο NBAer που… τριγυρνάει στους δρόμους! – Η ιστορία του Ντελόντ Γουέστ!

0

Όταν ακούς πως ένας ΝΒΑer με 8ετή θητεία στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, 4.000 πόντους στην καριέρα του, συμπαίκτης του Λεμπρόν Τζέιμς στους Καβαλίερς και… κάτοχος λογαριασμού τραπέζης με περιεχόμενο 16 εκατομμύρια δολάρια, περιφέρεται στους δρόμους βρώμικος, ξυπόλητος και ουσιαστικά μην έχοντας ένα μέρος να κοιμηθεί, εύλογα θα αναλογιστείς και θα πεις «να ‘χε μυαλό, να μην τα έτρωγε στον τζόγο, στις γυναίκες, να μην έπαιρνε ναρκωτικά…» κτλ.

Όλοι αυτό δεν θα σκεφτόμασταν; Ας μην κρυβόμαστε… Είναι έτσι όμως; Γιατί πίσω από την κουρτίνα η ζωή του καθενός είναι πολύ διαφορετική απ’ όσο (θέλουμε να) πιστεύουμε.

Αυτή είναι η ιστορία του Ντελόντ Γουέστ!

Ο 32χρονος πλέον ΝΒΑer, ο οποίος το 2004 επιλέχθηκε στον πρώτο γύρο του ντραφτ στο Νο.24 από τους Μπόστον Σέλτικς και αγωνίστηκε σε Σιάτλ, Κλίβελαντ και Ντάλας πριν αρχίσει από το 2012 να περιφέρεται από το NBDL στην Κίνα και αντίστροφα, είχε μια ζωή που πάντα ονειρεύονταν. Μέσα στα παρκέ όμως του ΝΒΑ… Αποκλειστικά εκεί.

«Σε όλη μου τη ζωή το παρκέ είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να γελάσουν μαζί μου. Για το δέρμα μου ή το κόκκινο σημάδι στο πρόσωπό μου ή τα κόκκινα μαλλιά μου. Όταν έπαιζε μπάσκετ, επειδή δούλεψα τόσο σκληρά γι’ αυτό, ήταν πάντα ένα μέρος όπου οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να γελάσουν μαζί μου».

Η ΔΙΠΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Η παραπάνω δήλωση του Ντελόντ Γουέστ σίγουρα σας βάζει σε προβληματισμό. Αναπόφευκτα κρύβονται πολλά πίσω από αυτές τις λέξεις. Το 2008 ο Γουέστ διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή. Μιλάμε για μία νόσο από την οποία το 4% του πληθυσμού παγκοσμίως υποφέρει από αυτήν και τα σημάδια της είναι κατάθλιψη ή μανιοκατάθλιψη με εναλλασσόμενα επεισόδια ανεβασμένης ή ευερέθιστης διάθεσης. Πολλές φορές δε, οδηγούν στην απόπειρα… αυτοκτονίας.

Στις ΗΠΑ περίπου 1 στους 10 Αμερικανούς πάσχει από κλινική κατάθλιψη. Το 80% των ανθρώπων όμως δεν αναζητούν βοήθεια. Ιδίως στη Βόρεια Αμερική οι άνθρωποι που πάσχουν από κλινική κατάθλιψη αυξάνονται κατά 20% κάθε χρόνο ενώ στον Καναδά το 20% του πληθυσμού έχει βιώσει ή περάσει κάποια μορφή ψυχικής ασθένειας στη ζωή του.

Delonte-West-Net-Worth

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΡΚΕ

Ο Γουέστ λοιπόν ο οποίος γεννήθηκε στην Ουάσινγκτον και φοίτησε στο κολέγιο Σεντ Τζόζεφ και μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια, τον εκφοβισμό ενώ πλέον ζει με αυτοκαταστροφικές τάσεις, πολλές φορές δε και αυτοκτονίας- συχνά-πυκνά απασχολεί τα media με την παρουσία του στους δρόμους της Αμερικής κι όχι στα παρκέ του ΝΒΑ.

Πριν δύο ημέρες εθεάθη σε ένα πάρκινγκ στο Μέριλαντ να ζητάει χρηματική βοήθεια. Ο ίδιος το αρνήθηκε λέγοντας πως «βοηθούσα έναν άστεγο στη γειτονιά μου που είναι παράλυτος. Πάρκαρα το αμάξι μου και πήγα να τον βοηθήσω επειδή είχε ζέστη κι εκείνη τη στιγμή ήθελα να πάω με τα πόδια», ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που «συλλαμβάνεται» σε κατάσταση απεγνωσμένης βοήθειας.

«ΚΑΠΟΤΕ ΗΜΟΥΝ Ο ΝΤΕΛΟΝΤ»

dw3

Λίγο καιρό πριν και συγκεκριμένα τον περασμένο Φεβρουάριο, ένας περαστικός βρήκε στο Χιούστον τον Γουέστ να φοράει ρόμπα νοσοκομείου (ή ψυχιατρικής κλινικής), χωρίς παπούτσια και με μάτια που δυσκολευόταν να κρατήσει ανοικτά, να περιφέρεται στους δρόμους. Έβγαλε φωτογραφίες μαζί του και τον ρώτησε αν είναι ο Ντελόντ. Του είπε «ναι» αλλά στη συνέχεια το αρνήθηκε. Όταν τον ρώτησε γιατί βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, ο Γουέστ με κλειστά τα μάτια του είπε «κάποτε ήμουν ο Ντελόντ αλλά δεν είμαι πια σε αυτή τη ζωή. Η ζωή είναι σκ…α»!

Στενοί φίλοι του 32χρονου πρώην ΝΒΑer, ανέφεραν για το περιστατικό του περασμένου Φεβρουαρίου (4 μήνες πριν) πως βρίσκονταν σε μια κλινική όπου ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή για τη διπολική διαταραχή από την οποία πάσχει ωστόσο η αγωγή αποδείχθηκε λάθος. Του προκάλεσε παραισθήσεις και παρενέργειες και γι’ αυτό εγκατέλειψε τις εγκαταστάσεις πηγαίνοντας να αγοράσει φαγητό (εκεί βγήκε και η φωτογραφία). Οι άνθρωποι του στενού του οικογενειακού περιβάλλοντος τον μετέφεραν σε άλλη κλινική ευελπιστώντας να λάβει αυτή τη φορά τη σωστή αγωγή που χρειάζεται και τη φροντίδα που αξίζει, ωστόσο αν κρίνουμε από το γεγονός ότι περιφερόταν και πάλι στους δρόμους πριν από δυο-τρεις ημέρες και ζητούσε οικονομική βοήθεια, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπήρξαν παρενέργειες και πάλι και αποχώρησε από την κλινική.

ΠΟΥΛΟΥΣΕ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΜΟΤΑΝ ΣΤΟ ΑΜΑΞΙ ΤΟΥ

Πηγαίνοντας πίσω τον χρόνο, τα περιστατικά που βρίσκει κανείς για τον άλλοτε ΝΒΑer είναι πλούσια αλλά όλα εκτός παρκέ. Το 2011, κατά τη διάρκεια του λοκ-άουτ του ΝΒΑ, ο 32χρονος πλέον όταν άλλοι παίκτες του ΝΒΑ πήγαν για λίγους μήνες σε Ευρώπη και Κίνα να αγωνιστούν και να πληρωθούν αδρά- δούλεψε σε κατάστημα με έπιπλα. Είχε βρει τη δουλειά μέσω αγγελίας στο Home Deport και μάλιστα το είχε ανακοινώσει και ο ίδιος μέσω ενός από τα πολλά διαγραμμένα tweet. Σε αυτό εργάστηκε μαζί με τον αδελφό του πουλώντας κασετίνες με μαχαίρια.

«Εγώ θα φέρνω τους πελάτες, θα τους λέω είμαι ο D-West από τους Σέλτικς. Ο αδελφός μου θα τους κόβει ντομάτες και διάφορα άλλα για να δουν πόσο καλά και κοφτερά μαχαίρια είναι» έλεγε τότε συμπληρώνοντας πως «μπορώ να κάνω τα πάντα, φίλε. Αυτή τη στιγμή δεν ντρέπομαι για τίποτα. Χαμογελάω και απολαμβάνω τη ζωή. Ό,τι έκανα και τότε».
Εκείνη την περίοδο όμως ο D-West κοιμόνταν είτε στα αποδυτήρια των Ντάλας Μάβερικς είτε στο αυτοκίνητό του. Δούλευε για να ξεπληρώσει τα χρέη που είχαν δημιουργηθεί. Είχε πουλήσει σπίτια, κοσμήματα, ενώ λόγω του παρελθόντος του δεν του νοίκιαζαν σπίτι για να μείνει. Αυτός που τον βοήθησε ήταν ο Μαρκ Κιούμπαν, ο ιδιοκτήτης των Ντάλας Μάβερικς.

ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ

Ναι, πέρασαν λεφτά από τα χέρια του και καλά λεφτά, ωστόσο δεν τα σκόρπισε, κοίταξε και την οικογένειά του. Αγόρασε τόσο στη μητέρα του όσο και στον πατέρα του σπίτια δικά τους, ενώ πλήρωσε στη μητέρα του τα δίδακτρα για το Χάρβαρντ ώστε να κάνει το μεταπτυχιακό της στην κοινωνική εργασία. Αγόρασε σπίτι και στον αδελφό του, ο οποίος ζει εκεί με τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους, σε κοντινή απόσταση μάλιστα από τη μητέρα τους, στο Μέριλαντ.

Έβαλε την αδελφή του στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ενώ της εξασφάλισε ένα σπίτι ώστε να έχει πάντα ένα μέρος να μένει, ένα αυτοκίνητο για να μετακινείται ώστε να ξεκινήσει σιγά-σιγά την καριέρα της με εφόδια και εχέγγυα στην Αστυνομία της Ουάσιγκτον (WPD). Πάντα ήταν εκεί για την οικογένειά του και τους πρόσφερε ό,τι χρειάζονταν. Αμάξι, ρούχα, μια σόμπα για το διαμέρισμά τους, ό,τι ακριβώς χρειάζονταν. Από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΖΩΗ!

NS_22WEST4_23642949

Η διπολική διαταραχή όμως του όριζε τη ζωή. Πάλευε αλλά δεν μπορούσε να την ελέγξει. Είχε σπάσει μέσα του και ξεπερνούσε τα όριά του αρχίζοντας να ζητάει βοήθεια. Το 2009 έλαβε χώρα ένα περιστατικό που άλλαξε τη ζωή του, τον στιγμάτισε και ουσιαστικά τον έθεσε εκτός ΝΒΑ.

Ο Γουέστ συνελήφθη στο Μέριλαντ ενώ οδηγούσε με ταχύτητα μία μηχανή Can-Am Spyder. Πέρασε μπροστά από ένα περιπολικό και τον σταμάτησε. Στον έλεγχο που του έκαναν βρήκαν: Ένα κυνηγετικό όπλο μέσα σε μία θήκη κιθάρας που είχε δεμένη στη πλάτη του. Ένα περίστροφο δεμένο στο πόδι του και ένα μάγκνουμ στις τσέπες του. Συν τοις άλλοις, είχε πάνω του και ένα μαχαίρι 8 ιντσών μήκους.

Όντας συνεργάσιμος από την πρώτη στιγμή -όπως ανέφεραν οι ίδιοι αστυνομικοί που τον σταμάτησαν- παραδέχθηκε πως βρισκόταν σε φαρμακευτική αγωγή και ότι είχε πάρει τα όπλα από το σπίτι της μητέρας του γιατί τα είχε βρει η φίλη του που έμεναν στον πάνω όροφο και τα απομάκρυνε για ασφάλεια. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση καθώς θεωρείται παράνομη η μεταφορά όπλων στο Μέριλαντ και τον Ιούλιο του 2010 καταδικάστηκε (δίχως την παρουσία δικηγόρου) για κατοχή όπλων και υπερβολική ταχύτητα. Διατάχθηκε να κάνει 40 ώρες κοινωφελούς εργασίας και για δύο χρόνια να είναι υπό επίβλεψη. Επίσης υπεβλήθη σε συμβουλευτική θεραπεία ηλεκτρονικά για οκτώ μήνες.

ΗΡΘΕ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ

Ο Γουέστ, ο οποίος εκείνη την περίοδο παντρεύτηκε τον παιδικό του έρωτα και ένα μήνα μετά χώρισαν, κάτι το οποίο του κόστισε κι αυτό, φοβόταν πως όλη αυτή η περιπέτεια θα τον απέβαλε από τους Καβς και το ΝΒΑ γενικότερα. Συνδέστε τον φόβο του εκείνον, με τη διπολική διαταραχή και την κατάθλιψη και θα καταλάβετε το πώς ένιωθε μέσα του.

ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΛΕΜΠΡΟΝ

t0517-lebron-gloria-james-doc-launch-ex-credit

Ο Γουέστ πήγε στην προπόνηση των Καβαλίερς με σκοπό όμως να μαζέψει τα πράγματά του και να αποχωρήσει από την ομάδα. Φοβόταν ότι θα τον αποβάλουν εξαιτίας του περιστατικού με τα όπλα. Εκείνη την περίοδο μάλιστα τον ταλαιπωρούσαν κι άλλες σκέψεις. Είχαν βγει βλέπετε οι φήμες ότι διατηρούσε σχέση με τη μητέρα του Λεμπρόν Τζέιμς. Ο ίδιος το αρνήθηκε, ο Λεμπρόν έβαλε δικηγόρο κατά του Μέσου που έβγαλε το δημοσίευμα και τέσσερα χρόνια αργότερα (το 2014) ο D-West αποκάλυψε πως δεν έδωσε το όνομά του στον παιδί του για να μη στιγματιστεί από αυτές τις φήμες με τη μητέρα του Λεμπρόν και είχε προβλήματα στη συνέχεια.

Ο ΤΖΕΪΜΣ ΉΤΑΝ ΕΚΕΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ!

Πίσω στην ιστορία μας όμως… Όταν ο Γουέστ πήγε να μαζέψει τα πράγματά του από τα αποδυτήρια των Καβς ο Λεμπρόν τον ακολούθησε και έκατσε μαζί του…

«Ένιωθα μέσα μου τόση ενοχή. Δεν ήμουν σε θέση να διαχειριστώ σωστά τα πράγματα. Είχα την εντύπωση ότι ήμουν έτοιμος να κάνω εννιά χρόνια το λιγότερο. Όλα όσα είχα ονειρευτεί, ο ιδρώτας, τα δάκρυα από όλα αυτά για τα οποία είχαν δουλέψει, είχαν… σκουπιστεί μακριά.

Αυτός (σ.σ. ο Λεμπρόν) κάθισε μαζί μου στα αποδυτήρια για μία ώρα λέγοντάς μου λόγια ενθάρρυνσης. «Κράτησε το μυαλό σου. Η προπόνηση θα συνεχιστεί». Παράτησε την προπόνηση και έκατσε μαζί μου για λίγο, απλά για να μου κάνει συντροφιά. Αργότερα περπάτησε μαζί μου έως τις σκάλες και μου είπε «δεν ξέρω πού θα πας τώρα ή τι είσαι πρόθυμος να κάνεις. Να ξέρεις όμως πως εγώ θα είμαι εδώ για σένα όταν επιστρέψεις πίσω».

Το πνεύμα μου ήταν τόσο ψηλά εκείνη τη στιγμή. Δεν ξέρω πραγματικά τι θα γινόταν αν είχα μείνει στην κατάσταση που με βρήκε. Μου έδειξε τι άνθρωπος είναι πραγματικά».

Ο Ντελόντ βλέπετε δεν αρνιόνταν πλέον ότι είχε δαίμονες με τους οποίους πάλευε. Ζήταγε βοήθεια και ήθελε να το ξεπεράσει. Όλοι οι συμπαίκτες του ήταν γενναιόδωροι μαζί του. Του έδιναν μέχρι και το τελευταίο δολάριο που είχαν στην τσέπη τους, απλά ο Λεμπρόν τον «άγγιξε» σε μία στιγμή δύσκολη. Εκεί που πίστευε ότι είχε τεθεί εκτός διά παντός από τα παρκέ…

lebron-delonte-hugging

ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ, ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ

Ο Γουέστ παράτησε μάλιστα το training camp των Καβαλίερς προκειμένου να κάνει θεραπεία για την κατάθλιψη και τη διαταραγμένη διάθεση που είχε. Ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή και παρακολουθούσε συνεδρίες ώστε να ξεπεράσει ψυχικά θέματα που -όπως είχε πει ο ίδιος- κουβαλούσε από την παιδική του ηλικία. Οι εναλλαγές βέβαια στη διάθεσή του ήταν πιο ασταθείς, όπως είχε τονίσει ο ίδιος, όταν η ζωή του φαινόταν να είναι… σε τάξη!

«ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ, ΑΛΛΑ Σ’ ΑΓΑΠΑΩ»

Τον Απρίλιο του 2013 ο Γουέστ παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, με την Καρέσα Μάντεν, την οποία είχε γνωρίσει σε ένα σπίτι κοινών φίλων. Όταν έμεινε έγκυος η Μάντεν μετακόμισαν σε ένα σπίτι αξίας 1 εκατ. δολαρίων που άνηκε στο Γουέστ, με οκτώ υπνοδωμάτια, πισίνα και θέα στο Πότομακ.

022016-NBA-Delonte-West-IA-CH-2.vadapt.664.high_.72

Ο χειμώνας όμως ήταν βασανιστικός. Τα οικονομικά τους ήταν σε άθλια κατάσταση καθώς ο Γουέστ δεν είχε ομάδα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να συντηρήσουν ένα πολυτελές σπίτι. Δεν είχαν ούτε θέρμανση ούτε καν ζεστό νερό, με αποτέλεσμα να γεμίζει τα δωμάτια με ηλεκτρικές θερμάστρες και να ζεσταίνει νερό στις σόμπες ώστε να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο. Τότε ήταν όμως που τη ζήτησε σε γάμο. Με ποιον τρόπο; Έκοψε ένα κομμάτι σχοινί που βρήκε στο γκαράζ και το πέρασε στο δάκτυλό της…

«Είναι το μόνο που μπορώ να αντέξω οικονομικά, αγάπη μου. Είμαι απένταρος. Η θέρμανση δεν λειτουργεί σωστά, το μυαλό δεν λειτουργεί καλά, αλλά… σε αγαπάω»!

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ

Ο Ντελόντ κατέρρευσε τόσο γρήγορα και οδυνηρά. Δημοσιεύματα στην Αμερική το παρομοιάζουν επιεικώς με ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Μαχόταν και μάχεται με την ασθένεια, ήξερε να παλεύει γι’ αυτήν. Η ψυχική ασθένεια όμως να θυμάστε δεν κάνει διακρίσεις. Κτυπάει τον οποιονδήποτε. Ο Ντελόντ Γουέστ είχε τη ζωή του, την καριέρα του, πριν όλα σε μια στιγμή συντριβούν. Δεν παύει όμως να είναι ένας από εμάς. Όταν δείτε λοιπόν κάποιον στον δρόμο να περιπλανιέται και να αναζητά φαγητό ή λεφτά, καλό θα είναι πριν του γυρίσουμε την πλάτη ή γελάσουμε μαζί του επειδή δεν φοράει παπούτσια, να αρχίσουμε να μαθαίνουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να τον βοηθήσουμε. Η διπολική διαταραχή μπορεί να συμβεί στον καθένα μας!

πηγή:Iperiodico.gr

Coffee House