Ο Τόνυ Κωνσταντινίδης αναλύει την Πέγια στο CB

Η Πετρολίνα ΑΕΚ αντιμετωπίζει σε λίγες ώρες την Πέγια και ο Κύπριος προπονητής του Ρεθύμνου, Τόνυ Κωνσταντινίδης, ο οποίος πέρυσι την αντιμετώπισε στους τελικούς του κοσοβάρικου πρωταθλήματος με την Σιαγκάλ Πρίστινα, αναλύει για λογαριασμό του Cyprusbasket.net την αποψινή αντίπαλο της ομάδας του Λίνου Γαβριήλ.

 

Αναλυτικά:

«Όσο περίεργο και αν ακούγεται, το δυσκολότερο που έχει να αντιμετωπίσει η ΑΕΚ δεν είναι η ομάδα αυτή κάθε αυτή αλλά οι συνθήκες που θα βρει στο γήπεδο. Μιλάμε για μια τρομερή έδρα, μια καυτή έδρα, που πραγματικά είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να συγκεντρωθεί. Το γήπεδο είναι πάντα γεμάτο και εκεί παρουσιάζονται ακραίες εκδηλώσεις από τους φιλάθλους. Δεν είναι το πιο ασφαλές γήπεδο για να παίξεις μπάσκετ και το λέει αυτό ένα άνθρωπος που έπαιξε τουλάχιστον 4 φορές εκεί. Βέβαια εγώ ήμουν και σε μια ομάδα που ήταν ορκισμένος εχθρός με την Πέγια, αλλά γενικά οι συνθήκες και η ατμόσφαιρα εκεί χρειάζονται πραγματικά πάρα πολύ συγκέντρωση τόσο από τους καλαθοσφαιριστές όσο και από την τεχνική ηγεσία της ομάδος, διαφορετικά από αυτό και μόνο θα χάσουν το παιχνίδι. Δηλαδή εάν δεν είναι έτοιμοι πνευματικά και ψυχολογικά να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες που θα βρουν, τότε θα έχουν τεράστιο πρόβλημα.

Από εκεί και πέρα η Πέγια από πέρσι άλλαξε πάρα πολλά πράγματα όσον αφορά το ρόστερ της σε σχέση με τα τελευταία 2-3 χρόνια. Έχει φύγει το μεγάλο της αστέρι, ο Κοσσοβάρος ο Ντρίλον Χαϊρίζι ο οποίος πήρε μεταγραφή για την Πρίστινα και ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την Πέγια τόσο από αγωνιστικής πλευρά, όσο και για το image της ομάδας.

Παρόλα αυτά παρότι πολλοί την είχαν ξεγραμμένη σε ότι έχει να κάνει με την φετινή περίοδο, απέκτησε κάποιος εξαιρετικούς καλαθοσφαιριστές, ενώ απέκτησε και έναν εξαιρετικό προπονητή σε ότι έχει να κάνει με τα Βαλκάνια, τον Σκοπιανό τον Τοντόροφ. Όσον αφορά το ρόστερ τώρα, απέκτησε 3 πάρα πολύ καλούς ξένους, 2 αμερικανούς και έναν Βόσνιο. Ο Αμερικανός που ξεκίνησε «φουριόζος» τη χρονιά είναι ο Λαμάρκους Ριντ, ένα πολύ αθλητικό τριάρι που πριν μερικά χρόνια αγωνίστηκε και στον Άρη. Από εκεί και πέρα είναι ο Νουχάνοβιτς, ένας σέντερ 2.15 πάρα πολύ καλός, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση και «γεμίζει» την ρακέτα και στις δυο πλευρές του γηπέδου, δημιουργώντας πολλά προβλήματα σε κάθε ομάδα. Επίσης είναι και ο Νόα Ντάχλμαν, ένα under-sized σέντερ, και γυρολόγος στα Βαλκάνια, ο οποίος όσο και αν δεν γεμίζει το μάτι, βρίσκει τον τρόπο, όπου και αν αγωνίζεται, να είναι από τους πρώτους σκόρερ παρόλο που δεν είναι καν αθλητικός, όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να μαρκαριστεί.

Ένα επίσης πολύ σημαντικό όπλο της Πέγια είναι ο Κοσσοβάρος ο Βέσελι, ο οποίος είναι από τους καλύτερους σουτερ που έχω δει στη ζωή μου στην θέση 4. Μιλάμε πραγματικά για έναν πάρα πολύ καλό σουτέρ που σκοράρει με μεγάλη άνεση όχι μόνο όταν είναι ελεύθερος. Είναι τρομερά έμπειρος, όμως αμυντικά έχει πάρα πολλές αδυναμίες. Επίσης είναι και ο Μίζρα Αχρεμπάσιτς, ο οποίος είναι μισός από το Κόσσοβο και μισός από την Βοσνία και είναι ένα γκαρντ που δίνει πάρα πολλές λύσεις, κυρίως επιθετικά. Αυτοί οι 5 που προαναφέραμε είναι και οι πρώτοι σκόρερ της ομάδας και από εκεί και πέρα το απόλυτο… ΧΑΟΣ!

Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ αυτών των 5, σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά της Πέγια. Αυτό υφίσταται είτε μιλάμε για Κοσοβάρους, είτε μιλάμε για ξένους, καθώς υπάρχουν ακόμα 2 ξένοι στο ρόστερ της Πέγια. Ο ένας είναι ο Ουκρανός ο σέντερ, ο Ίβσιν και ένας ακόμα γκαρντ, ο Σλιπέντσουκ, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν δείξει κάτι, είτε αμυντικά, είτε επιθετικά.

Θεωρώ πως το ρόστερ της Πέγια είναι πάρα πολύ μικρό, καθώς και ο τρίτος Αμερικανός, ο Τίλοτσνον δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα. Το θετικό για την ΑΕΚ είναι πως και ο Μεκάι, ο οποίος αγωνίζεται στην Εθνική Κοσόβου, δεν είναι υψηλού επιπέδου.

Θεωρώ πως η ΑΕΚ αυτό που πρέπει να προσαρμοστεί εκτός από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν θα πρέπει να είναι το μικρό ρόστερ της αντιπάλου της, το οποίο βέβαια είναι και πάρα πολύ ποιοτικό και θα πρέπει να το κάνει αυτό προκειμένου να έχει θετική έκβαση στο τέλος του αγώνα».