Οι κανονισμοί του 2on2 Basketball by Stoiximan

17

To Cyprusbasket.net σας παρουσιάζει τους κανονισμούς βάσει των οποίων θα σφυρίξουν οι διαιτητές στο τουρνουά 2on2 Basketball by Stoiximan, που θα λάβει χώρα στο διάστημα 24-26 Μαΐου 2019 στα γήπεδα του Κεραυνού Στροβόλου.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

1. Ξεκίνημα του αγώνα : Η πρώτη κατοχή θα αποφασίζεται με στρίψιμο νομίσματος (coinflip). Ο νικητής του νομίσματος θα αποφασίζει εάν θέλει την πρώτη κατοχή στην κανονική διάρκεια ή σε ενδεχόμενο παράτασης. Η διάρκεια κάθε αγώνα είναι 5 λεπτά.
2. Τσεκάρισμα της μπάλας : Το γνωστό τσεκάρισμα της μπάλας πρέπει να γίνεται στην κορυφή του τριπόντου κατά την έναρξη του αγώνα και μετά από φάουλ, οποιαδήποτε παράβαση ή όταν η μπάλα περάσει εκτός πεδιάς.
3. Μετά από καλάθι η ομάδα που βρισκόταν στην άμυνα (και δέχτηκε το καλάθι) παίρνει την κατοχή (χωρίς να πρέπει να γίνει τσεκ) με μοναδικό περιορισμό να βγει ο καλαθοσφαιριστής της τουλάχιστον μία φορά έξω από το τρίποντο. 4. Πειθαρχικός έλεγχος : Δε θα προσμετρούνται ατομικά φάουλ. Θα προσμετρούνται ΜΟΝΟ ομαδικά φάουλ. Με τη συμπλήρωση 7 ομαδικών φάουλ η ομάδα η ομάδα που κερδίζει φάουλ θα εκτελεί 2 βολές, ενώ με τη συμπλήρωση 10 ομαδικών 2 βολές και κατοχή. Όταν γίνεται φάουλ σε προσπάθεια για σουτ ανεξαρτήτως ομαδικών φάουλ, σε προσπάθεια για δίποντο θα δίνεται μία βολή, ενώ σε σουτ τριών πόντων δύο βολές. Σε περίπτωση που δοθεί αντιαθλητικό φάουλ δίνονται 2 βολές και κατοχή ενώ σε περίπτωση τεχνικής ποινής δίνεται 1 βολή χωρίς ν’αλλάζει η κατοχή.
5. Η κάθε επίθεση μπορεί να διαρκέσει 14 δευτερόλεπτα ενώ σε περίπτωση που στη λήξη του αγώνα οι δύο ομάδες είναι ισόπαλες οδηγούνται στην παράταση. Σε αυτό το ενδεχόμενο νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που θα σημειώσει ΠΡΩΤΗ 2 πόντους στην παράταση.
6. Εκτός πεδιάς : Σε οποιοδήποτε αγώνα εάν η μπάλα περάσει εκτός πεδιάς το παιχνίδι θα επανεκκινεί με την ομάδα που ΔΕΝ ακούμπησε τελευταία τη μπάλα. Εάν η μπάλα περάσει τη γραμμή του κέντρου (αφού τα παιχνίδια θα διεξάγονται σε μισό γήπεδο) θεωρείται εκτός πεδιάς, ενώ αν η μπάλα χτυπήσει στο πίσω μέρος του ταμπλό θα θεωρείται επίσης εκτός πεδιάς.
7. Εναλλακτική κατοχή/Τζάμπολ : σε περίπτωση τζάμπολ (όπου δύο οι περισσότεροι καλαθοσφαιριστές διεκδικούν τη μπάλα κρατώντας την χωρίς να ξεκαθαρίζει η κατοχή) η κατοχή περνά στην ομάδα που αμύνεται.
8. Μετά από ΑΜΥΝΤΙΚΟ ριμπάουντ (ανεξαρτήτως του αν η μπάλα βρήκε στεφάνι ή όχι) ο παίκτης πρέπει να βγάλει τη μπάλα ΕΞΩ από τη γραμμή τριών πόντων και να πατήσει με τα δύο πόδια έξω από αυτή για να δικαιούται να σκοράρει.
9. 10 λεπτά θα είναι η επιτρεπόμενη περίοδος που οι ομάδες θα έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο από την προκαθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα τους. Οι ομάδες οφείλουν να παρουσιαστούν και να είναι έτοιμες να αγωνιστούν.
10. Για να εκκινήσει ένας αγώνας η κάθε ομάδα θα πρέπει να παρουσιάσει 2 καλαθοσφαιριστές της μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Εάν στην πάροδο της περιόδου χάριτος μία ή/και οι δύο ομάδες δεν παρουσιάσουν τουλάχιστον δύο καλαθοσφαιριστές στο κορτ το παιχνίδι θα θεωρείται άκυρο. Η κάθε ομάδα μπορεί να αγωνιστεί με λιγότερους από 2 καλαθοσφαιριστές ΜΟΝΟ σε περίπτωση που υπάρξει τραυματισμός κατά τη διάρκεια του αγώνα.
11. Η κάθε ομάδα υποχρεούται να δηλώσει 2 καλαθοσφαιριστές. Σε περίπτωση που ομάδα επιθυμεί να δηλώσει και τρίτο καλαθοσφαιριστή, ο τελευταίος εξ’αυτών θα δικαιούται να σγωνιστεί ΜΟΝΟ σε περίπτωση που υπάρξει τραυματισμός καλαθοσφαιριστή από τους πρώτους δύο ο οποίος ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ να συνεχίσει ν’αγωνίζεται και ΔΕ ΘΑ ξαναγωνιστεί στο τουρνουά.