Ολυμπιακός & Παναθηναϊκός: Πόσα χρήματα γλιτώνουν με τη νέα φορολογία

0

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συνεχίζουν την προσπάθειά τους στην Euroleague και οι «πράσινοι» στην Basket League.

Οι ομάδες κάνουν προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ τους με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τις διοικήσεις να εκπληρώνουν τις επιθυμίες των προπονητών τους.

Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος όπως φυσικά και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είδαν με ανακούφιση το νέο νομοσχέδιο σχετικά με τον φορολογικό συντελεστή στα συμβόλαια των παικτών άνω των 40.000 ευρώ.

Το gazzetta.gr μίλησε με λογιστές και ειδικούς επί του θέματος ώστε να γίνει κατανοητό με απλά λόγια και μαθηματικά, τι σημαίνει αυτή η νέα τροπολογία για τις ομάδες.

ΤΙ ΙΣΧΥΕ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 31/12/2019

Η φορολογία στα συμβόλαια των αθλητών άνω των 100.000 ευρώ επιβάρυνε πάρα πολύ τις διοικήσεις των ομάδων και το ταμείο τους.

Για να πάρει τα συμφωνηθέντα χρήματα ένας παίκτης, οι ομάδες πλήρωναν σχεδόν 2.5 φορές περισσότερα χρήματα από αυτά που θα κατέληγαν στην τσέπη του.

Στη συμφωνία θα έπρεπε να προσθέσουν 45% εφορία συν 10% φόρο αλληλεγγύης συν 10% έξοδα των ατζέντηδων, συν 1.1% φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου και στην επιτροπή ανταγωνισμού συν 10% ως εισφορά αλληλεγγύης του επιχειρηματία αφού τα χρήματα αυτά δεν υπήρχαν στο ταμείο της ομάδας κι έπρεπε να τα βάλουν από την τσέπη τους οι ιδιοκτήτες.

Όλα τα παραπάνω ήταν επί των μικτών ποσών και όχι των καθαρών απολαβών.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 01/01/2020

Η φορολογία στα συμβόλαια των αθλητών άνω των 40.000 ευρώ επιβαρύνει πολύ λιγότερο τις διοικήσεις των ομάδων και το ταμείο τους.

Για να πάρει τα συμφωνηθέντα χρήματα ένας παίκτης, οι ομάδες θα πληρώνουν αρκετά λιγότερα χρήματα σε σχέση με την προηγούμενη φορολόγηση..

Στη συμφωνία πλέον θα προσθέτουν 22% εφορία συν 10% φόρο αλληλεγγύης (εδώ υπάρχει ασάφεια στο νέο νόμο την οποία θα εξετάσουμε παρακάτω) συν 10% έξοδα των ατζέντηδων, συν 1.1% φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου και στην επιτροπή ανταγωνισμού συν 10% ως εισφορά αλληλεγγύης του επιχειρηματία αφού τα χρήματα αυτά δεν θα υπάρχουν στο ταμείο της ομάδας και θα πρέπει να τα βάλουν από την τσέπη τους οι ιδιοκτήτες.

Όλα τα παραπάνω είναι επίσης επί των μικτών ποσών και όχι των καθαρών απολαβών.

Πιο πάνω αναφέραμε την ασάφεια στη νέα τροπολογία ως προς το 10% στον φόρο αλληλεγγύης στο συμβόλαιο του παίκτη. Τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα ως προς το αν θα αφαιρεθεί ή όχι.

Αν αφαιρεθεί θα μειωθούν ακόμη περισσότερο τα έξοδα των ομάδων

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Ας εξηγήσουμε με αριθμούς τι σημαίνει αυτή η νέα φορολογία και πως θα βοηθήσει τις ομάδες.

Με την παλιά φορολογία ένα συμβόλαιο του 1.000.000 για κάποιον παίκτη σήμαινε πως στον ιδιοκτήτη της ομάδας θα στοίχιζε περίπου 2.583.000 εκατομμύρια.

Με τη νέα φορολογία (και συμπεριλαμβανομένου του 10% του φόρου αλληλεγγύης ο οποίος είναι υπό αμφισβήτηση) το συμβόλαιο του 1.000.000 θα κοστίζει περίπου 1.746.500 ευρώ.

Μιλάμε δηλαδή για ένα σημαντικό πόσο το οποίο γλιτώνουν οι ομάδες το οποίο αγγίζει τις 836.000 ευρώ!

Εδώ να μπει ο απαραίτητος αστερίσκος αφού αν δεν πληρώσουν το 10% στον φόρο αλληλεγγύης θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το ποσό που θα γλυτώσουν.

Φυσικά αυτή η διαφορά όπως συμβαίνει με όλους τους φορολογούμενους θα φανεί το 2021 που θα κληθούν να πληρώσουν φόρο στο κράτος για το έτος 2020.

Στον πίνακα που ακολουθεί με το παράδειγμα σε συμβόλαιο αξίας 1.000.000 ευρώ το κέρδος των ομάδων με τη νέα φορολογική τάξη πραγμάτων αγγίζει τις 836.000 ευρώ περίπου!

Coffee House