Ποικιλία στα γεύματα του αθλητή θα πει καλύτερες επιδόσεις!

205

Της Αλεξίας Ποταμίτου

 

Αρκετά μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που ασκούνται συστηματικά, αναζητούν πληροφορίες για το πώς μπορούν να βελτιώσουν τη διατροφή τους για να έρθουν πιο κοντά στους στόχους τους.

Συνήθως, οι συστάσεις που “κυκλοφορούν” στα διάφορα φόρουμ ή σε συζητήσεις μεταξύ ασκούμενων τείνουν να είναι μονότονες: κοτόπουλο με ρύζι, ψάρι με βραστές πατάτες, μπιφτέκια με μπρόκολο και άλλα πολλά. Φαγητά που είναι μία χαρά και μπορούν να γίνουν και πολύ νόστιμα, αλλά αυτό σημαίνει ότι ένας αθλητής (ή κάποιος που ασκείται συχνά) θα χρειαστεί να τρώει συγκεκριμένα πράγματα στη ζωή του; Ευτυχώς όχι! Οι διατροφικοί στόχοι που έχει κάποιος μπορούν να επιτευχθούν με μία ποικιλία τροφίμων και γεύσεων.

Έχουν όλοι οι ασκούμενοι τις ίδιες διατροφικές ανάγκες;
Φυσικά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο κάθε ασκούμενος έχει διαφορετικές ανάγκες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του, τις προπονήσεις του και τους στόχους του. Για παράδειγμα, ένας μαραθωνοδρόμος χρειάζεται περισσότερους υδατάνθρακες αλλά και σωστό καταμερισμό τους μέσα στην ημέρα ανάλογα με τις προπονήσεις του, ενώ ένας άνθρωπος που κάνει μυική ενδυνάμωση για να αυξήσει τη μυϊκή του μάζα θα χρειαστεί έμφαση στην πρωτεΐνη. Μία αθλήτρια ενόργανης θα χρειαστεί ισορροπία στα μακροθρεπτικά και προσοχή στην ενέργεια για να μην πάρει βάρος, ενώ μία κοπέλα που κάνει προγράμματα αεροβικής χρειάζεται αναπλήρωση του υδατάνθρακα μετά την άσκηση.

Μερικές διατροφικές επιλογές
Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τις δικές σας ανάγκες και να σας δώσει ιδέες για το τι μπορείτε να τρώτε ανάλογα και με τις προτιμήσεις σας και το χρόνο που έχετε να διαθέσετε στην προετοιμασία τους.
Ας δούμε τώρα μερικές ιδέες που μπορεί να σας εμπνεύσουν
1) Αραβική πίτα με αμυγδαλοβούτυρο και μπανάνα
2) Αυγά με ντομάτες ( σάλτσα ντομάτας με βάση το κρεμμύδι και αυγά)
3) Ζυμαρικά με κρεμότυρο, ελιές και άλλα λαχανικά ( πιπεριές,μανιτάρια, μπρόκολι)
4) Σαλάτα με κοτόπουλο, καλαμπόκι και σπιτικό ντρέσινγκ ( γιαούρτι + μέλι + μουστάρδα + μηλόξυδο)
5) Σπιτική πίτσα ( κυπριακή πίτα + τυρί + λαχανικά)
6) Σαλάτα με φασόλια ή λουβιά ή ρεβύθια και ψάρι
7) Θαλασσινά ή οστρακοειδή ( γαρίδες) με κινόα ( σε σάλτσα ντομάτας)

Αλέξία Ποταμίτου
Διαιτολόγος/Διατροφολόγος