Ρήξη μηνίσκου

126

του Δρ. Παναγιώτη Κ. Κερίμη
BSc (Hons) (UK), MBChB (UK)*

 

Οι μηνίσκοι είναι δύο ημισεληνοειδείς δομές από χόνδρο που βρίσκονται μεταξύ του μηριαίου και της κνήμης. Οι μηνίσκοι δρουν σαν μαξιλαράκια στο γόνατο και βοηθούν στην απορρόφηση κραδασμών.

Συνδυασμένες κινήσεις κάμψης και στροφής του γόνατος μπορούν να προκαλέσουν οξεία ρήξη του μηνίσκου. Σε ηλικιωμένους ασθενείς, οι ρήξεις είναι κυρίως εκφυλιστικού χαρακτήρα καθώς ο μηνίσκος αλλοιώνεται με την πάροδο του χρόνου και γίνεται πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς.
Οι πιο χαρακτηριστικές μορφές ρήξης είναι οι ρήξεις δίκην «λαβής κάδου», οι λοξές και οι ακτινωτές ρήξεις.

Συνήθως ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ένα «κλικ» στο γόνατο την ώρα του τραυματισμού. Η εμφάνιση πόνου και οιδήματος παρουσιάζεται μετά, και ως εκ τούτου πολλές φορές οι αθλητές συνεχίζουν το παιχνίδι μετά τον τραυματισμό. Άλλα συμπτώματα είναι η μείωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης ή και η αίσθηση ότι το γόνατο «κλειδώνει».

Σε περιπτώσεις κλινικής υποψίας χρειάζεται μαγνητική τομογραφία για την επιβεβαίωση της ρήξης του μηνίσκου.

Σε περιορισμένο αριθμό μικρών εξωτερικών ρήξεων χωρίς επιμένοντα συμπτώματα μπορεί να ακολουθηθεί μια συντηρητική θεραπεία.

Στον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών η θεραπεία είναι συνήθως χειρουργική με αρθροσκόπηση του γόνατος.

Κατά την αρθροσκόπηση γίνεται μερική μηνισκεκτομή ή συρραφή του μηνίσκου.

Δυστυχώς λόγω της ανατομικής ιδιαιτερότητας της αιμάτωσης του μηνίσκου δεν είναι δυνατή η συρραφή όλων των ρήξεων.

Πλέον έχει αναγνωριστεί από την ορθοπαιδική κοινότητα η σημασία διατήρησης του μηνίσκου ως προς την αποφυγή δημιουργίας μελλοντικής οστεοαρθρίτιδας.

Ο χρόνος αποκατάστασης είναι περίπου 6 βδομάδες μετά από μερική μηνισκεκτομή και τρεις μήνες μετά από συρραφή του μηνίσκου.

Οι ρήξεις της ρίζας του μηνίσκου είναι μια ειδική κατηγορία ρήξεων όπου επέρχεται αστάθεια του μηνίσκου με παρεκτόπιση του σώματος εχτός της άρθρωσης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντική η επιδιόρθωση της ρίζας του μηνίσκου και η αποφυγή μιας σχεδόν ολικής μηνισκεκτομής. Η πολυπλοκότητα της εγχείρησης απαιτεί όπως ο χειρουργός έχει υψηλή εξειδίκευση και σημαντική αρθροσκοπική εμπειρία.

*Ορθοπαιδικός Χειρουργός (Γερμανίας)
Τέως Επιμελητής Ορθοπαιδικής Κλινικής
Marienhospital Arnsberg Γερμανίας
www.kerimis.com