Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας / Runner’s Knee

261

του Δρ. Παναγιώτη Κ. Κερίμη

 

BSc (Hons) (UK), MBChB (UK)*
Το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας ή αλλιώς «το γόνατο του δρομέα» ( Runner’s Knee) είναι μια συχνή αιτία πόνου στην έξω επιφάνεια του γόνατος σε δρομείς. Άτομα χαμηλής αθλητικής δραστηριότητας έχουν αυξημένο κίνδυνο παρουσίασης συμπτωμάτων συγκριτικά με επαγγελματίες αθλητές.

Η πάθηση χαρακτηρίζεται από τον ερεθισμό της λαγονοκνημιαίας ταινίας λόγω τριβής του περιφερικού της τμήματος πάνω στον έξω μηριαίο επικόνδυλο κατά την κίνηση του γόνατος.

Αιτιολογία:
Συχνοί παράγοντες που προδιαθέτουν την εμφάνιση του συνδρόμου είναι ανατομικές αλλοιώσεις του άξονα του κάτω άκρου, η υπερπροπόνηση και η προπόνηση χωρίς ζέσταμα/ διατάσεις.

Συμπτωματολογία:
Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην εξωτερική επιφάνεια του γόνατος. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται με επανειλήμένη κάμψη του γόνατος, κατά την οποία η λαγονοκνημιαία ταινία ερεθίζεται λόγω επαφής με τον έξω μηριαίο επικόνδυλο.
Σε αρχικά στάδια υπάρχει ενόχληση μόνο κατά την διάρκεια της άσκησης. Ο πόνος επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, ιδιαίτερα σε κατηφορικό επίπεδο ή κατά τη βάδιση σε σκάλες.

Αντιμετώπιση:
Αρχικά συνιστάται ανάπαυση και παγοθεραπεία. Μια αντιφλεγμονώδη αγωγή βοηθά στην πιο γρήγορη αντιμετώπιση της φλεγμονής της ερεθισμένης περιοχής. Για επίμονα συμπτώματα μπορεί να γίνει και τοπική έγχυση κορτιζόνης
Η Φυσικοθεραπεία με διατατικές ασκήσεις, αθλητικό μασάζ και ασκήσεις ενδυνάμωσης των απαγωγών του ισχίου παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Συνιστάται η προοδευτική αύξηση των χιλιομετρικών αποστάσεων κατά την επιστροφή στο τρέξιμο.

* Ορθοπαιδικός Χειρουργός (Γερμανίας)
Τέως Επιμελητής Ορθοπαιδικής Κλινικής
Marienhospital Arnsberg Γερμανίας
www.kerimis.com