Τα μυστικά της επιτυχίας και το πλάνο στον Άτλαντα

44

Ο Άτλαντας έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια το δικό του δρόμο και τα αποτελέσματα της καλής δουλειάς γίνονται όλο και πιο εμφανή στην κυπριακή καλαθόσφαιρα, με τη “βιτρίνα” που είναι η αντρική ομάδα να πετυχαίνει φέτος την πολυπόθητη άνοδο στη Β1 Ανδρών, κατακτώντας τον τίτλο της πρωταθλήτριας στη “σκληροτράχηλη” Β2. Πώς ήρθε, όμως, αυτή η επιτυχία;

 

Καταρχάς, η αναπτυξιακή δουλειά που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια από τους Θανάση Μαστορή και Δημήτρη Δεληχρήστο με τους συνεργάτες τους (στο τιμ προστέθηκε πέρυσι και ο εξαιρετικός Γιάννης Γάκης)… βγάζει μάτια. Οι άνθρωποι της ομάδας πάντα κοιτάζουν στο μέλλον, κι έτσι αντρικό έδωσαν φέτος το παρών με πρωταγωνιστικό ρόλο παιδιά από το παιδικό και το εφηβικό τμήμα (Χαράλαμπος Σαββα-2004, Κάλουμ Γουάτς-2004, Γιώργος Θεοδώρου-2004, Γιώργος Αρμακόλας-2005, Γιώργος Ευθυμίου-2004, Αλφρέδος Αλφρέδου-2003), συν τον “παλιό” Ανδρέα Βορκά (γεννημένος το 2000), οι οποίοι άντεξαν το… βάρος του πρωταθλητισμού και ανταποκρίθηκαν στις υψηλές απαιτήσεις απέναντι σε έμπειρους και δυνατούς αντιπάλους.

Σε αυτό, σημαντικό ρόλο έπαιξαν: ο MVP της χρονιάς, Νίκος Τσιριλακης (άλλοτε διεθνής με την Εθνική Νέων της Ελλάδας), καθώς και οι έμπειροι Κώστας Κυρτσούδης, Δημήτρης Σταύρου, Γιώργος Δημητρίου, Σάββας Μαύρος, Σπύρος Έλληνας, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Κρίστιαν Ρουγγέρης, οι οποίοι έδεσαν αρμονικά με τα νεαρά παιδιά, δημιουργώντας εξαιρετική χημεία και κλίμα, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην όλη πορεία. Σημαντικές υπηρεσίες πρόσφερε ο φοιτητής, Χάρης Γάκης, ο οποίος δεν μπόρεσε να παίξει λόγω του κανονισμού που επιτρέπει μόνο σε έναν σπουδαστή να παίζει, αλλά ανέβαζε το επίπεδο των προπονήσεων.

Εδώ και τρία χρόνια που λειτουργεί το αντρικό, το πλάνο είναι συγκεκριμένο, με προσθήκη των ταλαντούχων παικτών από την ακαδημία στην πρώτη ομάδα, με κομβικό ρόλο. Την πρώτη χρονιά υπήρξε είσοδος στα playoffs, πέρυσι η ομάδα της Πάφου πήγε στον τελικό και φέτος έγινε η υπέρβαση που προαναφέραμε με την άνοδο. Τα προβλήματα είναι πολλά, όπως το πιεσμένο πρόγραμμα των μαθητών, η μη συμμετοχή πάνω από ενός φοιτητή στα πρωταθλήματα, το γενικό χαμηλό επίπεδο των πρωταθλημάτων και φυσικά το μεγαλύτερο όλων ο στρατός.

Πλάνο μακροχρόνιο είναι η συμμετοχή στην πρώτη κατηγορία. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να παραχθούν παίκτες, κάτι που αποτελεί μονόδρομο για να ανάπτυξη το αθλήματος, αλλά και να μπορεί η ομάδα να έχει μια συνέχεια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Άτλαντας έχει μόλις 6 χρόνια ζωής, που αν σκεφτούμε τι έχει επιτευχθεί σε αυτό το διάστημα, σίγουρα μιλάμε για ένα μικρό… θαύμα. Πλέον, οι… τόνοι χαμηλώνουν και θα γίνει προσπάθεια να στηθεί μια σοβαρή ομάδα, με κύριο στόχο την προώθηση νεαρών παικτών, με την ελπίδα η Ομοσπονδία να αφήσει τη συμμετοχή Ελλαδιτών φοιτητών ώστε να ανέβει το επίπεδο των προπονήσεων με νέα παιδιά.

Green Bungalow