Θάλεια Παναγή: Τερματίζω την αθλητική μου καριέρα – και τώρα;

0
thalia-panayi
Θάλεια Παναγή

Είναι πραγματικότητα ότι κάθε αθλητής που ασχολείται επαγγελματικά με τον αθλητισμό, θα έρθει αντιμέτωπος με τον τερματισμό της αθλητικής του καριέρας σε σχετικά νεαρή ηλικία, για διάφορους λόγους: ψυχολογικούς, σωματικούς, οικογενειακούς, κ.α.

Τι γίνεται μετά την λήξη της αθλητικής καριέρας;

Ποιο είναι το αύριο για τον κάθε αθλητή που βρίσκεται αντιμέτωπος με τα δυσάρεστα αυτά συναισθήματα που αφορούν την ημερομηνία λήξης;

Συνήθως οι αθλητές ξεκινούν από νεαρή ηλικία την ενασχόληση τους με τον αθλητισμό. Στη συνέχεια, εξελίσσονται και ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό. Αυτό έχει ως επακόλουθο το να αφοσιωθούν εντελώς στο άθλημα με το οποίο εξειδικεύονται, με αποτέλεσμα να επενδύουν όλο τους το χρόνο αλλά και ενέργεια σ’ αυτό.

Με το πέρας του χρόνου, οι πλείστοι αθλητές φτάνουν στο τέλος της αθλητικής τους καριέρας. Είτε από δική τους επιλογή, είτε επειδή αυτό κρίνεται είναι απαραίτητο.

Η εγκατάλειψη αυτή, επιφέρει στον κάθε  αθλητή διαφορετικά συναισθήματα. Για άλλους αρνητικά και γι’ άλλους θετικά (σε πιο σπάνιες περιπτώσεις).

Ο τερματισμός θα πρέπει να γίνεται όσο πιο ομαλά γίνεται. Τι εννοώ; Ο αθλητής που σκοπεύει να τερματίσει την καριέρα του, είναι καλό να ξεκινήσει να το προγραμματίζει από πρίν, έτσι ούτως ώστε να ξεκινήσει να θέτει τους επόμενους του στόχους, αλλά και για να αποδεχτεί την αλλαγή αυτή.

Η οικογένεια αλλά και το πλαίσιο όπου αθλείται ο αθλητής, είναι σημαντικό και χρειάζεται να στηρίξουν και να υποστηρίξουν την επερχόμενη αλλαγή.

Δυστυχώς, κάποιες φορές η αλλαγή αυτή έρχεται ξαφνικά και είναι αναγκαστική. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν οι αθλητές για λόγους υγείας, ή λόγω τραυματισμού χρειάζεται να αποσυρθούν. Στην περίπτωση αυτή τα πράγματα είναι  πιο δύσκολα για τον αθλητή, αφού δεν έχει το χρονικό περιθώριο να επεξεργαστεί, και να αποδεχθεί τα δεδομένα  έχει. Συνήθως στην αρχή ο αθλητής περνά από το στάδιο της άρνησης, του θυμού και σιγά σιγά φτάνει στο στάδιο της αποδοχής, όπου βέβαια για να φτάσει στο στάδιο αυτό περνά και χρειάζεται αρκετός χρόνος. Εκεί είναι απαραίτητη η συνεισφορά του αθλητικού ψυχολόγου, της οικογένειας, του κοινωνικού περίγυρου. Όλοι ο καθ’ ένας ξεχωριστά μπορεί να συμβάλει στην ψυχολογική στήριξη και υποστήριξη του αθλητή.

Είναι βέβαια μια πολύ δύσκολη περίοδος, όπου ο αθλητής έρχεται αντιμέτωπος με μια απότομη αλλαγή, η οποία θα  μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «κρίση ταυτότητας». «Κρίση ταυτότητας», αφού ο αθλητής έρχεται αντιμέτωπος με την αλλαγή αυτή που φέρει επιπτώσεις τόσο στο ψυχολογικό τομέα, όσο και στο κοινωνικό αλλά και οικονομικό τομέα, αφού ξαφνικά μένουν χωρίς εργασία- άρα και χωρίς εισόδημα, αλλά πλέον δεν τυγχάνουν μεγάλης αναγνωρισιμότητας.

Και τώρα; Πως προχωρώ; Τι κάνω;

Η επόμενη μέρα βρίσκει τον αθλητή μακριά από τον αγωνιστικό χώρο και από το στάδια ή τα γήπεδα που έκανε προπόνηση. Μια καινούρια σελίδα ξεκινά- ένα νέο ξεκίνημα, έτσι είναι καλό να τοποθετηθούν νέοι,  καινούριοι  προκλητικοί στόχοι.

Στόχοι που θα γεμίσουν τον αθλητή ενέργεια. Ο αθλητής μπορεί να συνεχίσει να γυμνάζεται, εφόσον είναι εφικτό, έτσι ώστε να μπορέσει να διατηρήσει το σώμα του σε καλή φυσική κατάσταση.  Όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω σημαντική είναι η στήριξη και της οικογένειας, των φίλων αλλά και του αθλητικού ψυχολόγου αφού θα του παρέχει την απαιτούμενη στήριξη για να διαχειριστεί όσο πιο σωστά τη «κρίση» που περνά στο στάδιο αυτό.

Πάντα δίνεται η συμβουλή στους αθλητές παράλληλα με την αθλητική τους καριέρα να επενδύουν και στο ακαδημαικό κομμάτι, αφού αυτό θα τους βοηθήσει να εξασφαλίσουν εργασία μετά το τέλος των αγωνιστικών τους υποχρεώσεων.

Αναμφίβολα ο τερματισμός της καριέρας του κάθε αθλητή αποτελεί ορόσημο για την ζωή του, και θα πρέπει να γίνεται με όσο το δυνατό πιο ομαλό τρόπο!

Ο κάθε αθλητής που βρίσκεται στη θέση αυτή, χρειάζεται στήριξη τόσο από την οικογένεια, τους φίλους, του συν-αθλητές, τους προπονητές αλλά και από τον Αθλητικό Ψυχολόγο.

Και κάτι ακόμα:

«Να θυμάσαι ότι μπορεί τώρα που φτάνεις στο τέλος να είναι δύσκολο, αλλά σε μερικά χρόνια, όταν θα κοιτάζεις πίσω,  θα νιώθεις μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για τα όσα έχεις καταφέρει!»

Θάλεια Παναγή
Associate Professor at UCLan Cyprus
ΜSc Αθλητική Ψυχολογία
ΜΑ Κλινική –Συμβουλευτική Ψυχολογία
Email: [email protected]
Tel: +357 96272020

Coffee House