Time Out με τον Παναγιώτη Γιανναρά

0

Στην ελίτ των Κύπριων προπονητών ανήκει σίγουρα ο πάντα σοβαρός και καλά μελετημένος, Παναγιώτης Γιανναράς, ο οποίος γνωρίζει την καταξίωση και στο Κατάρ, όπου μετά το σημαντικό έργο που άφησε στην Κατάρ Κλαμπ, τον τελευταίο καιρό έχει αφοσιωθεί στην Εθνική Ομάδα της χώρας σαν Ομοσπονδιακός προπονητής και επιχειρεί το restart με προσθήκη της νέας γενιάς. Πώς αντιδράει ο έμπειρος τεχνικός στα… TIME OUT; Οι απαντήσεις έχουν έντονο ενδιαφέρον!

 

Πώς προσδιορίζεται ο ηγέτης σε μία ομάδα;
Ηγέτης είναι αυτός που βάζει πρώτος το “εγώ” κάτω από το “εμείς”. Αυτός που θα πέσει στο παρκέ για μια χαμένη μπάλα. Αυτός που θα κάνει ότι χρειαστεί μέσα και έξω από τις γραμμές για να βοηθήσει να κερδίσει η ομάδα του.

Είσαι μπροστά με δύο πόντους και ο αντίπαλος έχει τη μπάλα… Κάνεις φάουλ για να έχεις την τελευταία επίθεση ή παίζεις άμυνα και ρισκάρεις να πάει παράταση, με τον κίνδυνο πάντα να δεχθείς και τρίποντο;
Όλα αυτά είναι σχετικά. Εξαρτάται αν έχεις κρατήσει time out, αν είσαι σε καλό βράδυ επιθετικά η αμυντικά, αν οι αντιπαλοι σουτάρουν καλά στις βολές και ένα σωρό άλλους παράγοντες. Πει της ουσίας το σωστό και το λάθος κρίνεται εκ του αποτελέσματος.

Ποιοι προπονητές είναι τα πρότυπα για εσένα και γιατί;
Αρκετοί θα έλεγα. Από Ομπράντοβιτς για την ένταση και την τακτική προσέγγιση στο παιχνίδι μέχρι τον Γιαννάκη για το πάθος του και την πίστη πως κανένα παιχνίδι δεν τελειώνει πριν τη λήξη. Αλλά συνεχώς φροντίζω να παρακολουθώ και να παίρνω πράγματα από προπονητές ΝΒΑ και NCAA μέχρι προπονητές σε παιδοεφηβικά γιατί θεωρώ πως το μπάσκετ είναι ένα και δε σταματάει ποτέ.

Ο προπονητής κάνει τους παίκτες ή οι παίκτες τον προπονητή;
Οι καλοί παίκτες κάνουν τους καλούς προπονητές και οι καλοί προπονητές κάνουν τις καλές ομάδες.

Τι είναι πιο δύσκολο; Να συνεργάζεσαι με παίκτες σταρ ή να χτίζεις μια ομάδα από την αρχή με νεαρούς καλαθοσφαιριστές;
Και τα δυο έχουν τον δικό τους αλλά διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Το μόνο σίγουρο είναι πως για να πετύχεις πρέπει να πείσεις και να κερδίσεις τους παίχτες σου σε κάθε περίπτωση.

Τι κάνει έναν προπονητή να ξεχωρίζει; Η προετοιμασία πριν από τον αγώνα, το κοουτσάρισμα και τα δύο ή κάτι άλλο;
Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Η επιθυμία να κερδίσει, η προετοιμασία, η προσαρμογή σε αστάθμητους παράγοντες την ώρα του αγώνα, η ευστροφία, η γνώση, η ψυχραιμία, και ο συνδιασμος αλλων πολλων θεωρώ αλλά κανένα από μόνο του.

Βγάζεις εύκολα το… σακάκι σου ή διατηρείς την ψυχραιμία σου;
Έχω πάντα τον έλεγχο των συναισθημάτων μου κατά τη διάρκεια των αγώνων. Αν κάποτε “ξεφεύγω” είναι σκόπιμο. Είναι θέμα διαχείρισης καταστάσεων.

Ποιος είναι ο πιο έντονος τρόπος που έχεις διαμαρτυρηθεί στους διαιτητές;
Έχω χρησιμοποιήσει διάφορους τρόπους διαμαρτυρίας αλλά ας κρατήσουμε και κάτι για μας (γέλια).

Έχεις τσακωθεί ποτέ με αντίπαλο προπονητή και αν ναι τι είχε συμβεί;
Έχω τσακωθεί με αντίπαλο προπονητή και ο λόγος ήταν για να υπερασπιστώ τους παίκτες μου.

Έχεις αναπτύξει ισχυρούς φιλικούς δεσμούς με συναδέλφους σου;
Αν κι στο χώρο μας αυτό δεν είμαι πολύ εύκολο έχω αρκετούς συναδέλφους με τους οποίους έχουμε όχι απλά φιλικούς αλλά αδελφικούς δεσμούς και ας παίζουμε αντίπαλοι.

Αντέχεις να κάθεσαι στον πάγκο ή προτιμάς να είσαι συνέχεια όρθιος και γιατί;
Είμαι συνεχώς όρθιος γιατί θεωρώ πως αυτό δείχνει στους παίκτες πως αγωνίζομαι μαζί τους σε κάθε φάση. Οπως συνηθίζω να τους λέω ανεξάρτητα με το σκορ κατά τη διάρκεια του αγώνα αν με δουν να κάθομαι και να σταματήσω να κοουτσαρω, τότε έχουν το δικαίωμα να σταματήσουν να παίζουν. Φυσικά ο κάθε προπονητης έχει τον δικό του τρόπο κοουτσαρίσματος ανάλογα με τη δίκη του φιλοσοφία.

Star Balm
Green Bungalow