Έχουμε τον καλύτερο παίκτη στο Παγκόσμιο και δεν του δώσαμε τη μπάλα στο τέλος

0

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες απορεί με την επιλογή να μην πάρει τη μπάλα ο Αντετοκούνμπο στα 12” και να αποφασίσει αυτός για το φινάλε.

Η Βραζιλία ήταν η πρώτη ομάδα η οποία ανέδειξε τα ελαττώματα της Εθνικής Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η αλήθεια είναι πως δεν το περίμενα τόσο νωρίς, αλλά να που συνέβη.

Αυτό είναι μία τρανή απόδειξη στο 80% των μπασκετόφιλων οι οποίοι μέρες πριν διαλαλούσαν «θα παίξουμε με τους Γάλλους στον προημιτελικό».

Στα τουρνουά λίγων ημερών δε μπορείς να προδικάσεις πολλά πράγματα, η λογική κάποιες φορές πηγαίνει περίπατο και είναι εντελώς άτοπο να θεωρούμε πως γνωρίζουμε τον αντίπαλό μας στο έκτο ματς του τουρνουά, πριν καν ξεκινήσει το πρώτο.

Προχωράω σε κάποιες μικρές σκέψεις σχετικά με το παιχνίδι…

1. Όταν στο πρώτο ημίχρονο μία ομάδα που δεν διαθέτει αξιόπιστο τρίποντο, έχει 7/12 πίσω από τα 6.75 πρέπει αντί για +10 να είναι στο +15. Επίσης αντί για 40 πόντους συνολικά έπρεπε να είχε τουλάχιστον 45-46.

Λίγοι οι 40 πόντοι όταν οι 21 προέρχονται από τρίποντο.

Στο δεύτερο ημίχρονο είχαμε 2/13 τρίποντα.

2. Όταν μία ομάδα διαθέτει τον καλύτερο παίκτη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θέλω η μπάλα στην τελευταία επίθεση να πάει σε αυτόν και να μην δώσει οδηγία ο προπονητής «ο Γιάννης πάει στη γωνία» όπως ακούστηκε καθαρά από το φυσική ήχο της τηλεοπτικής μετάδοσης να λέει ο coach.

Ο Σλούκας είναι παικταράς, ο Καλάθης παικταράς, ο Πρίντεζης παικταράς, ο Μπουρούσης παικταράς. Στα 12” η μπάλα όμως έπρεπε να πάει στον υπερπαικταρά και δεν πήγε.

Με χάλασε που άκουσα στο τάιμ άουτ «ο Γιάννης πάει στη γωνία». Ας την έπαιρνε στην κορυφή, να έπαιζε «iso» και θα αποφάσιζε ο MVP του ΝΒΑ αν θα τελείωνε τη φάση ή αν θα πάσαρε σε συμπαίκτη του.

Προσοχή! Δε λέω να πάρει σώνει και ντε την επίθεση. Να την πάρει και να αποφασίσει αυτός όμως για την εξέλιξη της επίθεσης.

3. Ο Πέτροβιτς έκανε καταπληκτική δουλειά και ήταν άριστα προετοιμασμένος. Ο Γκαρσία πήγε στο μαρκάρισμα του Αντετοκούνμπο και του έκοψε το ποστάρισμα. Όπως είπε κι ο Κροάτης προπονητής μετά, «διαθέτω τον πιο δυνατό παίκτη στο τουρνουά. Δεν μπορεί να τον ποστάρει κανείς, ούτε ο Αντετοκούνμπο».

Επίσης ρίσκαρε αρκετά το τρίποντο των Καλάθη, Παπαπέτρου και Παπανικολάου. Αρκετοί διαφωνούν με την απόφαση του Καλάθη να εκτελέσει 8 τρίποντα. Για μένα έπρεπε να κάνει 18.

Ανενόχλητος σούταρε. Τι να έκανε δηλαδή;

Όλα ήταν ελεύθερα, απλά μία φορά νομίζω βιάστηκε στην εκτέλεση.

4. Απαράδεκτο για ομάδα επιπέδου να δέχεται lay up ένας εναντίον κανενός μετά από εύστοχη δική της βολή. Μία φάση, η εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου.

5. Το +17 το κάνεις +25 και μετά δεν ανησυχείς για τίποτα.

6. Νοοτροπία «έλα μωρέ θα βάλουμε δύο καλάθια και θα το πάρουμε το ματσάκι». Σίγουρα έτσι σκεφτόμασταν εμείς που το παρακολουθούσαμε από την τηλεόραση, αλλά νομίζω πως κάπως έτσι σκέφτονταν και οι παίκτες.

ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ

Η Ελλάδα φορτώθηκε με άγχος και πλέον καλείται πρόωρα να παίξει την επιβίωσή της. Οι Νεοζηλανδοί διαθέτουν έναν σκόρερ ολκής (Κόρεϊ Ουέμπστερ) και στο παρκέ θα πεθάνουν.

Σίγουρα όμως η σοβαρή Ελλάδα θα νικήσει με 15 πόντους. Από αυτή εξαρτάται και νομίζω πως θα επικρατήσει κι εύκολα.

Κατά τα άλλα έχουμε ξεκινήσει ήδη να κάνουμε σενάρια για τον όμιλο της επόμενης φάσης. Μυαλό δε βάλαμε με την «Γαλλία στο νοκ άουτ» και ασχολούμαστε με δύο ματς (ΗΠΑ και Τουρκία ή Τσεχία) πριν καν παίξουμε με τους Νεοζηλανδούς.

Το Μαυροβούνιο ταιριάζει μια χαρά με τους Βραζιλιάνους και αν υπήρχε π.χ κίνητρο πρόκρισης θα το έχριζα και φαβορί. Τώρα με την απογοήτευση του αποκλεισμού και τον εκνευρισμό με τους διαιτητές του ματς με τους Νεοζηλανδούς… δεν ξέρω πως θα παρουσιαστούν.

Ας έχουμε υπομονή και θα έχουμε χρόνο να αναλύσουμε τη Β’ φάση και την ήττα που θα κουβαλήσουμε από τη «σελεσάο».

ΥΓ: Ούτε υπερενθουσιασμός μετά από νίκες, ούτε απογοήτευση μετά από ήττες.

ΥΓ 2: Ο Σαρίτσα είναι ένας προπονητής μετρ της ζώνης. Εγκλώβισε τους Αμερικανούς οι οποίοι σε 45 λεπτά εκτέλεσαν 40 τρίποντα και 37 δίποντα. Τρέμω στην ιδέα πως θα ανταποκριθεί η Εθνική Ελλάδας στην άμυνα ζώνης των Τούρκων.

Coffee House