Ελλάδα – Τουρκία στα όρια ενός θερμού επεισοδίου – Πιεσμένος κι επικίνδυνος ο Ερντογάν

0

Η εβδομάδα κλείνει με τρία παρ’ ολίγον θερμά επεισόδια ενώ η κατάσταση στον Εβρο έχει προσλάβει χαρακτηριστικά… μόνιμης πολιορκίας και η τουρκική προπαγάνδα οργιάζει παρασύροντας ακόμη και δυτικά ΜΜΕ

 

ημερώματα Τρίτης 10 Μαρτίου, ένοπλοι ανοίγουν πυρ προς την κατεύθυνση ελληνικών περιπόλων στην περιοχή του Εβρου. Την επόμενη μέρα (ξημερώματα Τετάρτης 11 Μαρτίου) τουρκική ακταιωρός προβαίνει σε «σκοπούμενη σύγκρουση» με περιπολικό σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, επιδιώκοντας τον εμβολισμό του εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, κοντά στην Κω.

«Αυτοί διαφεύγουν και εμείς τους κυνηγάμε. Από δω και πέρα έτσι θα γίνεται» δήλωνε ο Ερντογάν αργότερα, προσδίδοντας στην τουρκική πρόκληση χαρακτήρα κεντρικά ενορχηστρωμένης στρατηγικής, ενώ παρόμοιο περιστατικό, με τουρκική ακταιωρό να παρενοχλεί σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, είχε λάβει χώρα και την Παρασκευή, 6 Μαρτίου, κοντά στη Λέσβο. Μεσημέρι Πέμπτης, 12 Μαρτίου, ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποιεί υπερπτήση για πρώτη φορά στα χρονικά πάνω από τον Εβρο και όχι από κάποιο ελληνικό νησί, και μάλιστα σε χαμηλό ύψος… κοντά σε ελληνικό ελικόπτερο.

Η εβδομάδα που φεύγει κλείνει με τρία παρ’ ολίγον θερμά επεισόδια σε διάστημα μόλις τριών ημερών, από τα ξημερώματα της Τρίτης έως και το μεσημέρι της Πέμπτης. Και όλα αυτά με την κατάσταση στον Εβρο να έχει παράλληλα προσλάβει χαρακτηριστικά… μόνιμης πολιορκίας. Τα καθημερινά επεισόδια στον Εβρο, με τις μολότοφ, τις πέτρες και τα δακρυγόνα να πέφτουν βροχή προς την ελληνική πλευρά από τους απέναντι, είναι προφανές ότι λαμβάνουν χώρα με την υλικοτεχνική υποστήριξη του τουρκικού καθεστώτος.

Εκτός και αν πιστεύει πραγματικά κανείς ότι υπάρχουν πρόσφυγες από τη Συρία ή οπουδήποτε αλλού που θα αποφάσιζαν ξαφνικά μόνοι τους, χωρίς ενθάρρυνση ή καθοδήγηση, να κατευθυνθούν μαζικά προς ένα συγκεκριμένο σημείο των συνόρων και να αρχίσουν να τα πολιορκούν με πολεμοφόδια (μολότοφ, δακρυγόνα), τα οποία προφανώς και δεν θα μπορούσε να έχει ένας πρόσφυγας στην κατοχή του ενώ ταξιδεύει.

Κλιμακώνεται παράλληλα και ο πόλεμος προπαγάνδας

Η τουρκική πολιορκία συνοδεύεται, ωστόσο, και από έναν παράλληλο πόλεμο προπαγάνδας, με το καθεστώς Ερντογάν να καταφεύγει σε μια σειρά από γνώριμες επικοινωνιακές τακτικές, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, δαιμονοποιώντας την άλλη πλευρά, επιστρατεύοντας fake news κ.ά. Μέσα σε ακριβώς αυτό το πλαίσιο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε την περασμένη Τετάρτη, 11 Μαρτίου, από το βήμα ομιλίας του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ισλαμοεθνικιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να παρομοιάσει «αυτά που κάνουν οι Ελληνες (σ.σ.: στα σύνορα) με αυτά που έκαναν οι ναζί».

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

Green Bungalow