Η ολοκληρωμένη «κατάθεση» του Δημήτρη Γρίβα για την καλαθοσφαιρική μας επανεκκίνηση!

0

Για το Δημήτρη Γρίβα, δεν χρειάζονται συστάσεις. Άλλωστε, η πολύχρονη του πορεία και προφορά στο καλαθοσφαιρικό μας στερέωμα, μιλάει από μόνη της.

Βλέποντας λοιπόν και ο ίδιος την υπάρχουσα κατάσταση στον καλαθοσφαιρικό μας χώρο, συνέταξε το παρακάτω μακροσκελές μεν, αλλά άκρως ενδιαφέρον κείμενο, στο οποίο καταθέτει τις προσωπικές του απόψεις.

Απόψεις, που δεν εστιάζονται μόνο για κάποια πράγματα που είναι εφικτό να γίνουν, αλλά επεκτείνονται και σε τρόπο διεξαγωγής του Πρωταθλήματος!

Το κείμενο:

Είναι εδώ και κάποια χρόνια που πολλοί, εκτός της εκάστοτε ηγεσίας της Ομοσπονδίας , κάνουν με μεγάλη ευκολία την διαπίστωση ότι η Κυπριακή Καλαθόσφαιρα βρήκε πάτο, παραπαίει, δεν πουλά σαν προϊόν και κυριότερο από όλα δεν έχει μέλλον.

Όλοι αυτοί πού ίσως δικαιολογημένα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα περί πάτου έχουν επίσης και την κοινή διαπίστωση ότι για όλα αυτά φταίει η παρουσία των ξένων παικτών και η μη συμμετοχή στους αγώνες Κυπρίων Καλαθοσφαιριστών που η παρουσία τους θα φέρει και τον κόσμο πίσω στα γήπεδα . Έτσι πολύ εύκολα σαν συγχορδία με μία φωνή ζητούν άμεσα την μείωση των ξένων. Μα αυτό που πολύ εύκολα όλοι μας θα συμφωνούσαμε αποτελεί το ένα μισό της εξίσωσης.

Το δεύτερο μισό είναι η εξεύρεση των ικανών Κυπρίων καλαθοσφαιριστών που θα συμπληρώσουν τα ρόστερ  των Ομάδων. Κάτι πού όλοι αυτοί που φωνάζουν για μείωση των ξένων έπρεπε να είχαν φροντίσει εδώ και κάποια χρόνια να βρεθούν και να ετοιμαστούν τόσο σωματικά αλλά και αγωνιστικά για να μπορούν να σταθούν στο παρκέ. Άποψη μου είναι ότι κανένας δεν έχει ασχοληθεί με το πώς αυτό το κομμάτι μπορούσε να φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Κάποτε, πριν πολλά χρόνια όταν δεν υπήρχαν καν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις κάποιοι μάζευαν τα παιδιά στα γήπεδα από τσιμέντο για να τα προπονήσουν. Και λέω μάζευαν γιατί κυριολεκτικά έπρεπε να πάνε στα σχολεία, στις αλάνες και στις γειτονίες για να τα βρούνε και να τα φέρουν να παίξουν Μπάσκετ.

Σήμερα που υπάρχουν σίγουρα καλύτερες εγκαταστάσεις απλά περιμένουν οι προπονητές ποια παιδιά θα κρίνει η μητέρα τους ότι κάνουν για μπάσκετ και να τα πάρουν στο γήπεδο. Τότε κάποιοι σκαπανείς του αθλήματος διεκδικούσαν τα ταλέντα πρώτα από το Ποδόσφαιρο και μετά από την άλλη ομάδα της πόλης. Σήμερα που αντίπαλος δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο αλλά και ένα σωρό άλλα ομαδικά η και ατομικά αθλήματα κανένας δεν ασχολείται. Και πάλι όμως φταίνε οι Ξένοι παίκτες που μας παίρνουν τις θέσεις.

Και αφού τα παιδιά βρεθούν με κάποιο τρόπο στα γήπεδα των ακαδημιών πάμε στο επόμενο βήμα. Το ποιοι τα προπονούν και με ποια κατάρτηση. Θα μου πείτε όλοι με μια φωνή και πάλι… Μα είναι η Σχολή της ΚΟΚ και ο Αναστασιάδης… Καλα… εντάξει.

Υπάρχει μετά και το ΕΣΥΑ που πληρώνει τους προπονητές ακόμα και δεν έχουν ομάδες, ακόμα και αν στις πιο πολλές προπονήσεις είναι 3-4 παιδιά μόνο και που για να παίξει η U18 για παράδειγμα πρέπει να μαζευτούν παιδιά από την U14 και U16 που καλά καλά δεν γνωρίζονται σχεδόν μεταξύ τους.

Και αφού τελικά κάποια παιδιά καταφέρουν να παίξουν στην U18 λόγω ορίου πλέον ηλικίας πρέπει να συνεχίσουν με την Ανδρική ομάδα (με τους Ξένους) ή να συνεχίσουν κάπου αλλού την καλαθοσφαιρική τους σταδιοδρομία. Κάποιοι και δεν είναι λίγοι φεύγουν για σπουδές και κάποιοι τελικά καταλαβαίνουν ότι μάλλον θα πρέπει να ασχοληθούν με κάτι άλλο. Αυτοί που με πολλές θυσίες μπαίνουν στην ανδρική ομάδα βλέπουν τους εαυτούς τους στην άκρη του πάγκου χωρίς αγωνιστικά λεπτά ακόμα και αν ο αγώνας έχει προ πολλού κριθεί και η διαφορά στο σκόρ επιτρέπει την αγωνιστική τους συμμετοχή.

Είναι δε πολλοί οι προπονητές με αυτή την νοοτροπία που πέρασαν ή περνούν από τους πάγκους των ομάδων μας (μπορώ να αναφέρω και ονόματα και συγκεκριμένους αγώνες).

Αυτά σε αδρές γραμμές από την εικόνα της Κυπριακής καλαθόσφαιρας που για τους πολλούς βρήκε πάτο. Σε αυτά όλα λοιπόν θα έπρεπε οι ειδήμονες  να βρουν λύσεις πρώτα και μετά να επιβάλουν την μείωση των ξένων. Παρακολουθώ έστω και από μακριά τα τελευταία χρόνια όλους να φωνάζουν ότι χάνονται τα ταλέντα (ποια ταλέντα αλήθεια) αλλά χωρίς να κάνουν έστω και μια εισήγηση για το πώς φτιάχνεται η όλη κατάσταση πέραν της μείωσης των ξένων.

Δεν άκουσα κανένα για παράδειγμα να μας πει τι γίνεται σε άλλες χώρες  που και εκεί έχουν ξένους, μισθοφόρους, αλλά και πάλι δεν χάνονται τα εγχώρια ταλέντα. Δεν είδα κανένα να βγει από τα στενά Κυπριακά όρια για να πάρει έστω μια απλή πληροφόρηση πώς λειτουργούν άλλες ομοσπονδίες για την προστασία και ανάδειξη του εγχώριου ταλέντου.

Μέσα από όσα εγώ έχω ανατρέξει χωρίς να είμαι καν εμπλεκόμενος βρήκα ότι το να υπάρχει υποχρεωτικά ένας Κύπριος στο παρκέ, είναι μια πολύ ξεπερασμένη λύση στην Ευρώπη κατά την δεκαετία του `80. Υπάρχουν άλλες μέθοδοι πλέον για την δημιουργία και την μετατροπή του ταλέντου σε παίκτη 1ης κατηγορίας.

Σε μία συνάντηση που είχαμε με τον Ευθύμη Κιουμουρζόγλου, πριν κάποια χρόνια, που ο τότε Πρόεδρος της ΚΟΚ του έλεγε ότι ο στόχος ήταν το 2021 η Κύπρος να παίξει στους τελικούς του Πανευρωπαϊκού (και η φαιδρότητα αυτή δεν ήταν αστείο) η απάντηση του Ευθύμη  ήταν «Πρόεδρε βγάλτε παίκτες, άσε τους τελικούς, πολύ ψηλά βάζεις τον πήχη. Βγάλτε παίκτες και αυτοί μόνο μέσα από αγώνες θα βγουν. Πολλούς πολλούς αγώνες.» Έλα όμως που κανένας δεν φρόντισε να κάνουν αυτούς τους πολλούς αγώνες οι Κύπριοι παίκτες. Και ξαφνικά πολλάκις ακούγεται και γράφεται το γνωστό πλέον RESTART.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ RESTART ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΟΛΜΟΥΝ

 Ξέρω ότι πολύ λίγοι θα συμφωνήσουν με το δικό μου RESTART με πιθανότερους τους Κύπριους Καλαθοσφαιριστές όμως εγώ δίνω τροφή προς συζήτηση:

  1. Πρωτάθλημα με 8 ομάδες. Ο τρόπος διεξαγωγής μπορεί να διαφέρει είτε με δυο γύρους(HOME και AWAY) και Play-offs, είτε με κάποια άλλη παραλλαγή.
  2. Οι 8 Ομάδες θα πρέπει να παρουσιάσουν εγγυημένους Προϋπολογισμούς με minimum 150,000 ευρώ.(50,000 από ΚΟΚ)
  3. Οι Κύπριοι παίκτες θα είναι όλοι ελεύθεροι και θα μπουν σε διαδικασία DRAFT όπως αυτή θα εξηγηθεί στην συνέχεια.
  4. Θα επιτρέπονται 4 ή 3 ξένοι με μείωση την δεύτερη χρονιά.
  5. Η κάθε Ομάδα θα έχει υποχρεωτικά 2 η 3 παίκτες στο ρόστερ κάτω των 22 (20 ) χρόνων με διπλό δελτίο.
  6. Διπλό δελτίο εννοούμε παίκτες μίας ηλικίας που θα έχουν 2ο δελτίο σε ομάδα Β1 όπου θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά τουλάχιστον 20 αγωνιστικά λεπτά.
  7. Η Β1 θα αποτελείται από ομάδες με ανώτερο όριο ηλικίας τα 26. Σε αυτή την κατηγορία και μέσα από τους αγώνες θα ετοιμάζονται οι παίκτες για την Α1. Η κάθε ομάδα θα δικαιούται στο ρόστερ της 2 ή 3 παίκτες διπλού δελτίου.

  ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ DRAFT

 Α.  Όλοι οι Κύπριοι Καλαθοσφαιριστές έχουν δικαίωμα να εγγραφούν εντός συγκεκριμένης ημερομηνιακής περιόδου, για παράδειγμα από 1η Ιουνίου μέχρι 10 Ιουνίου, νοουμένου ότι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Β. Ανεξάρτητη τριμελής επιτροπή θα αξιολογήσει τους παίκτες που δήλωσαν συμμετοχή και θα καταρτήσει κατάλογο μέχρι 16 παικτών. Από αυτούς η κάθε ομάδα θα δικαιούται στο ρόστερ της μόνο 2.

Γ. Πριν από το DRAFT θα υπάρχει μια περίοδος 4 ημερών (περίοδος προεπιλογής) κατά την οποία οι ομάδες θα μπορούν να προεπιλέξουν παίκτες με βάση κριτήρια

  1. Τον τόπο διαμονής και εργασίας του παίκτη τα τελευταία χρόνια.
  2. Την πόλη στην οποία πιθανόν να φοιτά ο Καλαθοσφαιριστής
  3. Την Ομάδα που αγωνίστηκε τα τελευταία χρόνια ο Καλαθοσφαιριστής.

4.Την ομάδα με την οποία είχε συμβόλαιο την τελευταία αγωνιστική χρονιά.

Κατά την προεπιλογή η κάθε ομάδα θα προτείνει στον παίκτη θέση στο ρόστερ από 1 μέχρι 8 (9-12 είναι οι ξένοι) με την κάθε θέση αξιολογημένη μισθολογικά , όπου το 1 είναι το πιο ψηλά αμειβόμενο.

  • Εάν ο παίκτης αποδεχτεί θεωρείται ως προεπιλογή.
  • Εάν με βάση τα κριτήρια περισσότερες από μία ομάδες μπορεί να προεπιλέξει παίκτη, αυτός δικαιούται μόνο μία επιλογή και να συμφωνήσει με μία προσφορά.
  • Η κάθε ομάδα δικαιούται να προεπιλέξει ΜΟΝΟΝ 2 παίκτες από τον κατάλογο αξιολόγησης.

Αμέσως μετά ακολουθεί το Ντράφτ στις 20 Ιουνίου. Καμία ανακοίνωση/συμφωνία δεν μπορεί να ανακοινωθεί πρίν το Νταφτ.

  • Το Ντράφτ θα διεξαχθεί σε 8 γύρους .
  • Κάθε φορά που ομάδα επιλέγει παίκτη ανακοινώνει αν είναι από προεπιλογή η αν θα χρησιμοποιήσει τα 2 λεπτά χρόνου για να επιλέξει από την λίστα παικτών εκείνη την στιγμή.
  • Στο τέλος του Ντράφτ η κάθε ομάδα θα έχει κάνει 8 επιλογές από τις οποίες μόνο οι δύο από τον κατάλογο αξιολόγησης. Μαζί με τους 4 ξένους θα είναι τα ρόστερ με τους 12 καλαθοσφαιριστές τους.

Με την ολοκλήρωση του Ντραφτ οι Ομάδες θα έχουν και μια περίοδο 3 ημερών όπου θα μπορούν να διαπραγματευτούν μετακινήσεις/ανταλλαγές  καλαθοσφαιριστών .(ΟΧΙ όμως των δύο από τον κατάλογο αξιολόγησης.)

  ΡΟΣΤΕΡΣ  

Με όλα τα πιο πάνω δεδομένα το ρόστερ κάθε ομάδας θα αποτελείται από :

Α. 4 Ξένους

Β. 2 Αξιολογημένους Κύπριους από το Ντράφτ.

Γ. 6 Από το υπόλοιπο Ντράφτ εκ των οποίων οι 2/3 θα είναι ηλικιακά παίκτες διπλού δελτίου.

Σίγουρα όλα αυτά θα ακούγονται ευφάνταστα για τα αυτιά του κάθε ενός μας. Αποτελούν όμως τροφή σκέψης για την λεγόμενη αναβάθμιση του προϊόντος .Ένα προϊόν που για να πουλήσει πρέπει:

Α) Να είναι ένα πρωτάθλημα ανταγωνιστικό και όχι δύο ταχυτήτων.

Β) Τα αποτελέσματα των αγώνων δεν θα είναι προβλέψιμα εκ των προτέρων .

Γ) Θεωρητικά το θέαμα θα είναι πολύ καλύτερο που θα φέρει και κόσμο στα γήπεδα.

Δ) Η πολυσυζητημένη συμμετοχή Κυπρίων θα υπάρχει και ταυτόχρονα θα λειτουργεί και η διαδικασία ετοιμασίας καλαθοσφαιριστών που κατά συνέπεια θα οδηγήσει και στην μείωση  των Ξένων στην συνέχεια.

Όλα τα πιο πάνω επαναλαμβάνω σαν τροφή σκέψης και συζήτησης για τους άμεσα εμπλεκόμενους. Και για το ΚΑΛΟ και μόνο της Καλαθόσφαιρας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΙΒΑΣ 

Coffee House