Η πιο σημαντική πρόβλεψη για το τέλος της πανδημίας στην Ελλάδα

0

Δυο καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης δημιούργησαν ένα μοντέλο πρόβλεψης της εξέλιξης του κορωνοϊού στην χώρα μας και το πόρισμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θα μπορούσαμε να πούμε, πως ίσως ήρθε η ώρα να λάβουμε και μια ευχάριστη είδηση αναφορικά με την πανδημία.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι καθηγητές, Γιώργος Τσιρώνης και Γιώργος Μπαρμπαρής από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, αξιοποίησαν και ανέλυσαν τα στατιστικά δεδομένα της Κίνας, χώρα στην οποία ξεκίνησε η πανδημία και τα συνέκρινε με τα στοιχεία 8 ευρωπαϊκών χωρών.

Οι επιστήμονες λαμβάνοντας υπόψιν την πορεία της νόσου στην Κίνα αλλά και τα περιοριστικά μέτρα στα οποία υποβλήθηκαν οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπέραναν πως αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, η πορεία θα είναι σχεδόν η ίδια.

Η μελέτη προβλέπει την διάρκεια της επιδημίας σε κάθε χώρα ξεχωριστά, καθώς και τον αριθμό κρουσμάτων σε ημερήσια τάξη, ενώ τα συμπεράσματα στα οποία οδηγείται  έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

Η χώρα μας φαίνεται πως θα έχει κορύφωση κρουσμάτων την Δευτέρα 6 Απριλίου και από εκείνη την ημέρα και μετά αναμένεται να υπάρξει μειωτική τάση. Στις 27 Μαΐου αναμένεται να μην «μετράμε»σημαντικό αριθμό κρουσμάτων. Αυτό φυσικά θα συμβεί, εάν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα με την ίδια σύνεση.

Ένα ακόμα δεδομένο που παίρνουμε από την έρευνα είναι ο αριθμός συνολικών κρουσμάτων που φαίνεται πως θα ανακοινωθούν στη χώρα μας έως το τέλος της πανδημίας. Η τελευταία λίστα του πίνακα λοιπόν δείχνει πως στη Ελλάδα θα ανακοινωθούν έως 4.716 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Το ποσοστό λάθους της έρευνας για την χώρα μας αγγίζει το 9,6%.

Η πιο σημαντική πρόβλεψη για το τέλος της πανδημίας στην Ελλάδα

Ένα ακόμα στατιστικό στοιχείο που λαμβάνουμε από την έρευνα αφορά την Ιταλία και την Γερμανία, χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, και φαίνεται πως έχουν ξεπεράσει την κορύφωση. Έχοντας μικρό ποσοστό στο περιθώριο λάθους, όλα δείχνουν πως από εδώ και πέρα οι χώρες θα αρχίσουν να σημειώνουν μειωτική τάση στα κρούσματα. Ενώ η Ελλάδα και η Ισπανία φαίνεται πως τις επόμενες μέρες θα φτάσουν στην κορύφωση της έξαρσης.

Οι επιστήμονες ανέφεραν πως η χώρα μας εφάρμοσε από νωρίς αυστηρά περιοριστικά μέτρα και για αυτό η κατάσταση φαίνεται σταθερή και διαχειρίσιμη.

Εμείς ελπίζουμε να επιβεβαιωθεί η έρευνα των Ελλήνων επιστημόνων και να ξεκινήσουμε να έχουμε θετικά στοιχεία σύντομα.

Ως τότε φυσικά, ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη – belikeyou.gr