Αρχική THE EXPERTS CB HOPE Κορονοϊός: Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη «μάχη» – Έρευνες για το επόμενο...

Κορονοϊός: Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη «μάχη» – Έρευνες για το επόμενο βήμα

0

Χλωροκίνη, κολχικίνη, μεφλοκίνη: Λέξεις άγνωστες που μπήκαν τις τελευταίες ημέρες στην καθημερινότητά μας, καθώς η επιστημονική κοινότητα αναζητά το «όπλο» κατά του κορονοϊού.

Δραστικές ουσίες σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται ήδη για την αντιμετώπιση γνωστών ασθενειών, δοκιμάζονται και στους ασθενείς με covid-19.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος είναι ότι καθημερινά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας «βομβαρδίζεται» με ερωτήσεις για την αποτελεσματικότητα του κάθε φαρμάκου.

Οι τελευταίες εξελίξεις αφορούν σε μια σημαντική ανακάλυψη από το Πανεπιστήμιο Λούμπεκ της Γερμανίας: Επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε την κρυσταλλική δομή της κύριας πρωτεάσης του κορονοϊού και μάλιστα συγκρυσταλλωμένης με έναν αναστολέα-υποψήφιο φάρμακο.

Το εύρημα αυτό, θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός φαρμάκου ειδικού για τον κορονοϊό.

Τα φάρμακα στα οποία ως τώρα εναποτίθενται ελπδες είναι τα εξής:

Χλωροκίνη

Η χλωροκίνη ως θεραπεία κατά του κορονοϊού, έγινε ευρύτερα γνωστή πριν περίπου 20 μέρες όταν ο διακεκριμένος καθηγητής, Ντιντιέρ Ραούλτ, από τη Γαλλία δημοσίευσε τα αποτελέσματα ερευνών που έκανε κατόπιν ανάθεσης της γαλλικής κυβέρνησης.

Οι πρώτοι ασθενείς με κορονοϊό που έλαβαν το φάρμακο, παρουσίασαν ταχεία και αποτελεσματική επιτάχυνση της θεραπευτικής τους διαδικασίας και μια απότομη μείωση του χρόνου που παρέμειναν μεταδοτικοί.

Η χλωροκίνη – η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για την πρόληψη και τη θεραπεία της ελονοσίας – χορηγήθηκε μέσω του ονομαζόμενου φαρμάκου Plaquenil.

Η θεραπεία δόθηκε σε 24 ασθενείς, οι οποίοι ήταν μεταξύ των πρώτων που μολύνθηκαν στη νοτιοανατολική Γαλλία και οι οποίοι είχαν εθελοντικά γίνει δεκτοί στο νοσοκομείο για τη διαδικασία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η φωσφορική χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη έχουν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό στην Κίνα

Ήδη, πέντε τόνοι χλωροκίνης έχουν φτάσει από την Ινδία στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσιόδρας, στην ενημέρωση της 29ης Μαρτίου ρωτήθηκε σχετικά με το φάρμακο και επιβεβαίωσε ότι δίνεται ως αγωγή στην Ελλάδα σε όσους νοσηλεύονται με κορονοϊό: « Είναι οπωσδήποτε ένα φάρμακο που υιοθετούν στρατηγικά οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή, ευτυχώς έχουμε πάρει και στη χώρα μας με ενέργειες που έχουν γίνει από το Υπουργείο Υγείας και θεωρώ ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς, παρά να τους το δώσουμε. Άρα, οι περισσότεροι νοσηλευόμενοί μας το έχουν πάρει. Το έχουν πάρει σε συνδυασμό και με άλλα φάρμακα κάποιοι από αυτούς. Είναι δύσκολο όταν παίρνεις διπλό ή τριπλό σχήμα να αξιολογήσεις το αποτέλεσμα του ενός ή των δύο ή των τριών μαζί».

O κ. Τσιόδρας ρωτήθηκε και για τη μεφλοκίνη, που επίσης χρησιμοποιείται για την ελονοσία.

«Και αυτό έχει τις τοξικότητές του. Θα δοκιμαστεί κι αυτό όπως άλλα. Δεν υπάρχει θαυματουργό φάρμακο» είπε και πρόσθεσε πως όλα είναι στο στάδιο της έρευνας.

Κολχικίνη

Ένα επίσης γνωστό και φθηνό φάρμακο, η κολχικίνη, μπαίνει – επικουρικά – στη μάχη για τον κορονοϊό.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο Γεράσιμος Σιάσος, αναπλ. Καθηγητής Καρδιολογίας- Αντιπρ. Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σημείωσε ότι «Είναι ένα γνωστό φάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί στην περικαρδίτιδα, στο έμφραγμα και την κολπική μαρμαρυγή. Οι αντιφλεγμονώδεις δράσεις της μπορούν να προστατεύσουν από τις επιπλοκές του Covid-19».

Ήδη ομάδα επιστημόνων έχει καταθέσει πρόταση για τη δοκιμή της σε ασθενείς.

««Η κολχικίνη είναι ένα φάρμακο που έρχεται από μακριά, είναι 100 ετών, είναι ένα σπουδαίο φάρμακο, γιατί έχει μοναδικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που δεν τις έχουν τα άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Έχει δοκιμαστεί και στο πεδίο της καρδιολογίας με μεγάλη επιτυχία, από τη δική μας ομάδα» έχει δηλώσει ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Για τη χρήση της κατά του κορονοϊού τόνισε ότι « ιδέα, η οποία έχει σταθερή παθοφυσιολογική βάση, είναι ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα στην προστασία του μυοκαρδίου από τον κορονοϊό

Remdesivir

Ένα φάρμακο για τον Έμπολα, ίσως να είναι το «κλειδί» για τη θεραπεία του covid-19.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Γερμανία, μια κλινική μελέτη προσπαθεί να αποδείξει εάν πράγματι το φάρμακο Remdesivir κατά του ιού Έμπολα θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2.

«Σε ορισμένους ασθενείς, έχουν ήδη αποδειχθεί πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα. Το σκεύασμα θα μπορούσε να αποδειχθεί κατάλληλο για ασθενείς με ελαφρά έως βαριά συμπτώματα κορονοϊού», δήλωσε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ο καθηγητής Κλέμενς Βέντνερ, διευθυντής της Κλινικής του Μονάχου Σβάμπινγκ.

Ιντερφερόνη άλφα 2Β

Το φάρμακο Ιντερφερόνη άλφα 2Β ( (interferon alpha-2b) που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Γενετικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) της Κούβας, χρησιμοποιείται στην Κίνα για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού.

Στην Κούβα χρησιμοποιείται για πάνω από 30 χρόνια.

Ωστόσο, υπάρχουν και αντιρρήσεις: Η Ντίνα Πφάιφερ, η οποία ανήκει στο ιατρικό προσωπικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι επιφυλακτική: «Είναι αδύνατο να σχολιάσουμε τις δυνατότητες θεραπείας της ιντερφερόνης χωρίς κλινικές μελέτες», δήλωσε στην Deutsche Welle.

Πάντως, η κουβανική κυβέρνηση διαπραγματεύεται αυτή την στιγμή με διάφορες χώρες που ενδιαφέρονται για τη χρήση ιντερφερόνης άλφα-2b.

Και η γερμανική εταιρεία Profümed βρίσκεται επίσης σε επαφή με την κουβανική εταιρεία BioCubaFarma για την εξαγωγή της ιντερφερόνης άλφα 2Β στη Γερμανία.

Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί από γερμανικής πλευράς η άδεια εισαγωγής και η έγκριση του φαρμάκου.

From Reader.Gr

Coffee House