Η μείωση των ξένων άλλαξε τον χάρτη!

0

Η μείωση των ξένων άλλαξε σίγουρα τα δεδομένα στο κυπριακό πρωτάθλημα. Θα κάνει καλό ή κακό; Αυτό θα φανεί σε βάθος χρόνου.

Σίγουρα δεν είδαμε κάποια ιδιαίτερη πτώση του επιπέδου, όπως κινδυνολογούσαν ορισμένοι. Ας δούμε τι έκανε κάθε ομάδα ξεχωριστά:

Η Πετρολίνα ΑΕΚ φέτος έκανε τρομερή πορεία στο FIBA Europe Cup με Κύπριο προπονητή στον πάγκο της. Ο Λίνος Γαβριήλ θα μπορούσε κάλλιστα να παίζει με τους πέντε ξένους του. Όμως, αντ’ αυτού εκμεταλλεύτηκε στο μάξιμουμ τους τρεις διεθνείς παίκτες του, Παναγιώτη Τρισόκκα, Γιώργο Παλάλα και Ιάκωβο Παντελή, που όχι απλά έπαιζαν, αλλά ήταν πρωταγωνιστές. Ρόλο είχε και ο πάντα συνεπής Τζο-Τζο Γκαρσία, που ενίοτε γινόταν καθοριστικός. Ο Γιώργος Στυλιανού πήρε τα λεπτά που του αναλογούσαν, όπως και ο Γαβριήλ Κοιλαράς. Είδαμε και τους νεαρούς σαν τον Λεοντίου να μπαίνουν μέσα.

Ο ΑΠΟΕΛ πήρε το Κύπελλο με κλειδί τον ηγετικό Βασίλη Κούνα και MVP τον Ταϊρέλ Μπιγκς, που καθαρά για γραφειοκρατικούς λόγους δεν έχει πάρει ακόμα στα χέρια του το κυπριακό διαβατήριο. Συν τοις άλλοις, ο Ανδρέας Σιζόπουλος έκανε σε πολλά παιχνίδια τη διαφορά για τον Γιώργο Βόβορα, όπως και ο δυναμικός Γρηγόρης Παντούρης. Ευκαιρίες δόθηκαν και στον Λοϊζίδη, που έδειξε κάποια καλά δείγματα, ενώ έπαιζε συχνά πυκνά και οι Σεισου-Γεωργιάδης, αλλά και ο νεαρός Μύθιλος.

Μεγάλο “ψωμί” έχει αυτό που γίνεται στον Κεραυνό. Ο Χριστόφορος Λειβαδιώτης έδωσε με εντυπωσιακό τρόπο κυπριακή ταυτότητα στην ομάδα. Η έλευση του Νίκου Στυλιανού άλλαξε τις ισορροπίες. Ο Γιώργος Νεοφύτου “αναγεννήθηκε” και ο Γιώργος Θεοχαρίδης ήταν ο πιο βελτιωμένος φέτος. Ο Ανδρέας Πηλαβάς ήταν άτυχος λόγω τραυματισμού, αλλά βοηθούσε συνεχώς, ενώ ο Σάιμον Μιχαήλ ήταν η μεγάλη αποκάλυψη. Στο πλάνο είναι, πλέον, η αξιοποίηση του Παναγιώτη Μάρκου.

Στον Απόλλωνα ο Ηράκλης Πιττάκας ήρθε μεσούσης της σεζόν και βρήκε χώρο και χρόνο με μεγάλη αποτελεσματικότητα, ο Νάσος Κυριακού ξεκίνησε σε πολλά παιχνίδια βασικός και είχε το ρόλο του, ενώ ο Μάριος Γεωργίου ανέλαβε τις ειδικές αποστολές. Σε κάποια ματς είδαμε και τον νεαρό Βιράρτη, αλλά και τον Γρίβα.

Στην ΕΘΑ έπαιζαν αρκετά οι “γερόλυκοι” Γιώργος Αναστασιάδης και Τόλης Κασκίρης, που απέδειξαν πως αποτελούν σταθερές αξίες και είχαν συνέπεια στην απόδοσή τους. Ο Γιώργος Φραγκέσκου βοηθούσε με την ποιότητά του στις προπονήσεις και πήρε και κάποιες συμμετοχές, ενώ στο τέλος είδαμε εξαιρετικά αναβαθμισμένο τον ταλαντούχο Πέτρο Παπαμιχαήλ, καθώς και τον Αριστείδη Χρίστου, που μπήκαν στα βαθιά και κολύμπησαν σε ικανοποιητικό βαθμό.

H ΕΝΠ σίγουρα κερδίζει το όσκαρ ανάδειξης Κύπριων παικτών. Ο αρχηγός της Νικόλας Θωμά αποτέλεσε και φέτος σταθερή αξία, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον είδαμε τη διαρκή αξιοποίηση των νεαρών Κουμή, Στρατή, Σολωμού, Πυριλλή, Σιοκούρου, Ζαντή και Μιλη. Πολύ χρόνο είχε και ο Πέτρος Στυλιανού πριν αποχωρήσει λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Στην Ομόνοια ο Νικόλας Παπαδόπουλος είχε να διαχειριστεί ένα χαμηλό μπάτζετ, όμως δεν θυσίασε τίποτα στο βωμό της παραμονής και έδωσε ευκαιρίες σε νεαρά παιδιά. Τη μερίδα του λέοντος είχε ο Κωνσταντίνος Παπακώστας, τη στιγμή που συμμετοχή είχαν και οι Ορέστης Χριστοδουλίδης, ο Μάριος Γεωργίου, ο Δημήτρης Γαβριήλ, ο Πέτρος Κυριακού, ο Δημήτρης Καραγιάννης και ο Ανδρέας Πολυκάρπου.

Στην τελευταία της βαθμολογίας Αναγέννηση Γερμασόγειας, ηγετικό ρόλο πριν αποχωρήσει είχε ο Ηράκλης Πιττάκας. Επίσης, είδαμε τον νεαρό Αντωνίου να κάνει τη διαφορά σε ορισμένα παιχνίδια. Οι Τουμπάζου, Τάλλαρη, Χαραλάμπους και Κυριακού, Θεοδοσίου και Ιωαννίδης πήραν άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο το χρόνο που τους αναλογούσε.

Coffee House