Ο «Μότσαρτ» του μπάσκετ δεν ξύπνησε ποτέ

0

Πριν από 27 χρόνια, ο Ντράζεν Πέτροβιτς άφησε την τελευταία του πνοή σκορπίζοντας τη θλίψη στη παγκόσμια μπασκετική κοινότητα και το sport-fm.gr ανατρέχει στη ζωή και τη καριέρα του «Μότσαρτ».

Σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο Ντράζεν Πέτροβιτς και η αποφράδα εκείνη ημέρα έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό κάθε μπασκετόφιλου, καθώς το άθλημα έχασε τον «Μότσαρτ» ή αλλιώς τον «γιο του διαβόλου», όπως τον αποκαλούσαν.

Ήταν 7 Ιουνίου του 1993, όταν ο Ντράζεν κοιμήθηκε στη θέση του συνοδηγού στο κόκκινο Golf, το οποίο οδηγούσε η κοπέλα του, Κλάρα Ζάλαντζι και δεν ξύπνησε ποτέ.

Στις 17:20 το απόγευμα εκείνης της βροχερής Δευτέρας, το αυτοκίνητο που επέβαινε ο «Μότσαρτ» καρφώθηκε πίσω από ένα φορτηγό στον αυτοκινητόδρομο «Autobahn 9» που συνδέει τη Νυρεμβέργη με το Μόναχο και ο Κροάτης άφησε την τελευταία του πνοή, λίγους μήνες πριν κλείσει τα 29 του χρόνια.

«You fly, you die»
Αυτή τη φράση είχε πει στους συμπαίκτες του στην εθνική ομάδα, λίγες ώρες πριν φύγει από τη ζωή. Άλλωστε, ήταν γνωστός ο φόβος του Ντράζεν για τα αεροπλάνα. Ο «γιος του διαβόλου» μετά το τέλος των προκριματικών απέναντι στη Σλοβενία, ακολούθησε την αποστολή μέχρι τη Φρανκφούρτη. Παρά την προτροπή των συμπαικτών του, ήταν ανένδοτος και δεν επιβιβάστηκε στην πτήση για Ζάγκρεμπ. Προτίμησε να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο που οδηγούσε η κοπέλα του και αυτή η απόφαση έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο στον Ντράζεν, όσο και στο μπάσκετ, καθώς ο «Μότσαρτ» έχασε τη ζωή του.

Η συμφωνία με τον Παναθηναϊκό
Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήθελε το 1993 να ντύσει στα πράσινα τον Ντράζεν και οι ετήσιες αποδοχές που του πρότεινε έφθαναν τα 2,2 εκατομμύρια δολάρια. Φήμες λένε πως ο Κροάτης σταρ είχε συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό και πως αν η μοίρα δεν του έπαιζε άσχημο παιχνίδι θα γινόταν παίκτης του «τριφυλλιού». Αυτές οι φήμες βρήκαν πάτημα στο γεγονός ό,τι ο Πέτροβις ήθελε να φύγει από την Αμερική, όπως είχε δηλώσει τότε στα πλέι-οφ του NBA. Ωστόσο, η παρουσία στον Παναθηναϊκό του ομοεθνή του και καλύτερού του φίλου, Στόικο Βράνκοβιτς, όπως και του προπονητή του στην Τσιμπόνα, Ζέλικο Παβλίσεβιτς, ενίσχυαν στο έπακρο τις πιθανότητες να πήγαινε στους «πράσινους». Όλοι θα ήθελαν να δουν τους Γκάλη και Πέτροβιτς να αγωνίζονται στην ίδια ομάδα.

Όταν ο Παύλος Γιαννακόπουλος τίμησε την οικογένεια του Ντράζεν

Στις 20 Ιανουαρίου του 1994 ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε την Τσιμπόνα στο κλειστό γυμναστήριο Γλυφάδας, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του Β’ ομίλου του κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ο ιδιοκτήτης του «τριφυλλιού», Παύλος Γιαννακόπουλος, παρέδωσε πριν το τζάμπολ της αναμέτρησης τιμητική πλακέτα στους Γιόλε και Μπισέρκα Πέτροβιτς, γονείς του Ντράζεν.

Η μυθική εμφάνιση στο ΣΕΦ και οι 112 πόντοι
Ο Ντράζεν μπορεί να μην πρόλαβε να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ωστόσο στην έδρα του Ολυμπιακού πραγματοποίησε μία τρομερή εμφάνιση. Ασφαλώς, όχι απέναντι στους «ερυθρόλευκους», αλλά στον τελικό του κυπέλλου Κυπελλούχων. Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Μαρτίου 1989, όταν Ρεάλ Μαδρίτης και Σναϊντέρο Καζέρτα συναντήθηκαν στο Φάληρο, σε μία μάχη με φόντο ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Η «Βασίλισσα» κατάφερε να πάρει τη νίκη στην παράταση με 117-113, χάρη στο Ντράζεν Πέτροβιτς. Ο Κροάτης σταρ, σημείωσε 62 πόντους σε 45 λεπτά συμμετοχής, έχοντας 14/15 βολές, 12/14 δίποντα και 8/16 τρίποντα.

Άλλη μία μυθική εμφάνιση από τον Ντράζεν, έλαβε χώρα στις 5 Οκτωβρίου του 1985, ωστόσο δεν είχε το βάρος ενός τελικού. Η Τσιμπόνα αντιμετώπιζε την Ολίμπια Λιουμπλιάνας και τη διέλυσε με το εμφατικό 158-77. Ο Πέτροβιτς σημείωσε 112 πόντους με στατιστικά που τρομάζουν. Συγκεκριμένα, ευστόχησε στις 22 βολές που επιχείρησε, σε 40 από τα 60 σουτ εντός παιδιάς, μεταξύ των οποίων είναι δέκα τρίποντα. Εκείνο το βράδυ, ο Ντράζεν είχε πετύχει τους 67 από τους 77 πόντους της ομάδας του στο ημίχρονο και λίγο αργότερα έσπασε το ρεκόρ για το πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας, το οποίο ανήκε στον Ραντιβόι Κόρατς, όταν και είχε πετύχει 74 πόντους το 1962.

Η φιλία του με τον Ντίβατς που μετατράπηκε σε κόντρα

Αν και διαφορετικής εθνικότητας, τους ένωνε η Γιουγκοσλαβία και μοιράζονταν το ίδιο δωμάτιο. Το κοινό τους ταξίδι για το μαγικό κόσμο του NBA το 1989, τους έφερε ακόμα πιο κοντά. Ωστόσο, η κατάκτηση της κορυφής του κόσμου από την εθνική τους ομάδα ήταν η αφορμή για να ραγίσει το γυαλί της σχέσης τους. Η χαρά της κατάκτησης του Παγκόσμιο κυπέλλου της Αργεντινής το 1990, επισκιάστηκε από την κόντρα που δημιουργήθηκε εκείνη την ημέρα ανάμεσα σε Βλάντε Ντίβατς και Ντράζεν Πέτροβιτς. Με το σφύριγμα της λήξης αρχίζουν οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί των Γιουγκοσλάβων και ένας άγνωστος άντρας μπήκε στο παρκέ με σημαία της Κροατίας και όχι της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Ο Σέρβος σέντερ μίλησε για εκείνη τη στιγμή στο ντοκιμαντέρ «Once Brothers» του ESPN: «Κινήθηκα αμέσως προς το μέρος του, του πήρα τη σημαία και την πέταξα. Το ίδιο θα έκανα κι αν επρόκειτο για τη σημαία της Σερβίας. Ήθελα απλώς να προστατεύσω την ομάδα μου, ήμασταν Γιουγκοσλαβία, ούτε Κροατία ούτε Σερβία ούτε τίποτα άλλο». Επίσης, τόνισε πως επιστρέφοντας στις ΗΠΑ αντιλήφθηκε ό,τι κάτι είχε αλλάξει στη συμπεριφορά του Ντράζεν. Ο Πέτροβιτς παρά τις προσπάθειες του Ντίβατς δεν τον συγχώρεσε ποτέ για αυτή του τη κίνηση.

Η σχέση του με τις γυναίκες και η κατηγορία για βιασμό
Ο Ντράζεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στις γυναίκες, οι οποίες πάντα ήθελαν να τον πλησιάζουν. Κάτι τέτοιο πήγε να συμβεί και στην Αθήνα στις 2 Απριλίου, μία μέρα πριν από τον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μεταξύ της Τσιμπόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο γιατρός της κροατικής ομάδας, Ιβάν Φατορίνι, αναγκάστηκε να κοιμηθεί στο πάτωμα μπροστά από το δωμάτιο του Ντράζεν, απομακρύνοντας τις γυναίκες που προσπάθησαν μπουν μέσα, όπως έχει πει ο ίδιος. Ωστόσο και ο «Μότσαρτ» είχε αδυναμία στο ωραίο φύλο. Αυτό, όμως κάποια στιγμή πήγε να τον καταστρέψει, καθώς κατηγορήθηκε για βιασμό, το καλοκαίρι το 1986. Η Ισπανία φιλοξενούσε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ, το πρώτο που έλαβε μέρος η Εθνική μας ομάδα. Ο Ντράζεν κατηγορήθηκε για βιασμό ισπανίδας καμαριέρας, με τον αδερφό του, Αλεξάνταρ, να παίρνει την ευθύνη, καθώς η γυναίκα αγνοούσε την ταυτότητα των δύο αδερφών.

Το video game για τον Ντράζεν

Το 1989 ο Πέτροβιτς έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι για λογαριασμό των Πόρτλαντ Μπλέιζερς, όμως ήταν ήδη πολύ γνωστός. Έτσι λοιπόν, η «Topo Soft» μία εταιρεία software από την Ισπανία δημιούργησε ένα video game για τον σπουδαίο Κροάτη μπασκετμπολίστα, του οποίου έφερε και το όνομα. Η εταιρεία μετά από λίγα χρόνια έκλεισε, ωστόσο είχε προλάβει να εφεύρει αυτό το ιδιαίτερο παιχνίδι για τον Ντράζεν Πέτροβιτς.

Επιμέλεια: Νίκος Μπιντέλας

From Sport-fm.Gr

Coffee House