Ο Πιτίνο βρήκε το κουμπί του «πύργου»

0

Ο Δημήτρης Κοντός γράφει στο CyprusBasket για τη μεταμόρφωση του Γιώργου Παπαγιάννη που μπορεί να αποτελέσει το σημείο αναφοράς του ελληνικού μπάσκετ στη θέση «5»

Minerva
 

Τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο και αυτό αποδεικνύεται μέσα από πάρα πολλά παραδείγματα που αφορούν αθλητές που είτε έκαναν μεγάλη καριέρα είτε έμειναν στις δάφνες μιας εντυπωσιακής νεότητας. Ο Γιώργος Παπαγιάννης αποτελεί δίχως αμφιβολία ένα τεράστιο πρότζεκτ για το Ελληνικό μπάσκετ και έναν αθλητή που έχει σηκώσει πολλές κουβέντες στο ξεκίνημα του. Χωρίς να έχει κλείσει καν τα 23 έχει προλάβει να πάρει την υψηλότερη θέση Έλληνα αθλητή στα ντραφτ καταλαμβάνοντας το Νο13 αφήνοντας ….πίσω ακόμη και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που πήγε στο Νο15. Το πέρασμα του από το ΝΒΑ, ωστόσο, δεν ήταν αυτό που θα περίμενε τόσο ο ίδιος όσο και οι Αμερικάνοι που επένδυσαν στις απίστευτες δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά του. Καμιά φορά, όμως, μπορείς να βρεθείς στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή και να μη ξεκινήσει το ταξίδι σου με τον ιδανικό τρόπο.
Η επιστροφή του στον Παναθηναϊκό αποτελούσε μια έξοδο διαφυγής και επιστροφής σε ένα μέρος που φαντάζει σαν το σπιτικό του. Παράλληλα, η ομάδα αποφάσισε να του δώσει χώρο και χρόνο ώστε να δείξει εδώ αυτά που δεν μπόρεσε να κάνει στο ΝΒΑ. Η αλήθεια είναι πως στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν ο «Big G» σήκωσε μεγάλη συζήτηση αλλά και αμφισβήτηση από το κοινό. Βλέπετε δεν είναι εύκολο για ένα 5αρι 22 ετών να αποτελέσει τον βασικό σέντερ μιας ομάδας Ευρωλίγκας. Επί της ουσίας στο «τριφύλλι» μόνο ο Νίκολα Πέκοβιτς το έχει καταφέρει.

Οι πρώτοι μήνες κύλησαν, λοιπόν, με τον Παπαγιάννη να ψάχνει την ταυτότητα, την αυτοπεποίθηση και τον δρόμο του. Η απειρία του έβγαινε στα πιο απλά πράγματα (ακόμη και από τον τρόπο που τσιμπούσε στις προσποιήσεις για παράδειγμα) ενώ το σώμα του έπαιρνε και παίρνει ακόμη αρκετή δουλειά.

Ο Ρικ Πιτίνο αποφάσισε, ωστόσο, να τα διαχειριστεί όλα αυτά με τον δικό του τρόπο, με αυτόν που τον ανήγαγε σε έναν Hall Of Famer κολλεγιακό προπονητή. Ο Πιτίνο βρήκε το …κουμπί του πύργου του Ελληνικού μπάσκετ ο οποίος μέρα με τη μέρα βελτιώνεται και αποδεικνύει σε όλους πως έχει όλα τα φόντα ώστε να δεσπόζει στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Άλλωστε, η Ελλάδα ουδέποτε είχε βρει έναν σέντερ 2μ20 εκατοστών με αυτή την ταχύτητα και την ευχέρεια στις κινήσεις, Τις τελευταίες εβδομάδες ο Γιώργος έχει αρχίσει να πιστώνεται τη σκληρή δουλειά των τελευταίων μηνών (φαίνεται στα κιλά του) και έχοντας βρει τα πατήματα του έχει αρχίσει και ο Παναθηναϊκός να κερδίζει πολλά από την παρουσία του. Παρόλα αυτά, το σημαντικότερο στην ιστορία του Γιώργου Παπαγιάννη είναι να βρει η Ελλάδα έναν …πύργο για τα επόμενα δέκα – δώδεκα χρόνια που έχει μπροστά του ο ψηλός από τα Μέγαρα.

ΥΓ: Τα ψηλά παιδιά αργούν πάρα πολύ να «έρθουν» και αυτό είναι θέμα καθαρά βιολογικό και ανατομικό. Δεν πρέπει να τους κρίνουμε όπως τους μέσους μπασκετμπολίστες μέχρι να φτάσουν σε μια ηλικία που μπορείς να πεις πως έχει ωριμάσει το μυαλό και το κορμί τους.