Παιδιά καλαθοσφαιριστών που μεγάλωσαν στην Κύπρο!

0

Το τόσο σπουδαίο βήμα, που έκανε στην καριέρα της, η 16χρονη Μόνα Ζάριτς, η οποία θα αγωνίζεται πλέον στην Ιταλία, είναι η αιτία, αλλά και αφορμή για το παρακάτω κείμενο.

 

Εδώ στην Κύπρο, είδαμε αρκετές περιπτώσεις παιδιών που ακολουθούν το παράδειγμα των γονέων τους, όντας… «μήλα που έπεσαν κάτω από τη μηλιά»!

Ακολούθησαν δηλαδή τα βήματα των γονέων τους και ασχολούμενα γενικά, με τον αθλητισμό, κατάφεραν συνάμα να ξεφύγουν και από τους κοινωνικούς πειρασμούς, που ούτε και λίγοι είναι, ούτε και ακίνδυνοι (αν και φοράνε… μανδύα καλοσύνης) και ενώ οι ανήλικοι, είναι ο εύκολος στόχος…

Περνάμε όμως σε κάποια παραδείγματα των γονέων, που γαλούχησαν τα παιδιά τους να τους ακολουθήσουν, όντας μυημένα στα μυστικά της «πορτοκαλιάς μπάλας».

Βουλγαρία

Το μεγαλύτερο παράδειγμα, αποτελεί η οικογένεια Βεζέγκοφ. Ο Σάσα, που έγραψε ιστορία αγωνιζόμενος για πολλά χρόνια, στην προσφυγική ΠΑΕΕΚ, είδε πρώτα την κόρη του, τη Μικαέλλα να εξελίσσεται σε μια εκ των κορυφαίων σέντερ που είχαμε ποτέ στη Γυναικεία μας καλαθόσφαιρα, αλλά το τρανταχτό μπαμ, το έκανε ο μικρότερος του γιός, ο Αλέξανδρος!

Αγωνίστηκε στον Άρη Θεσσαλονίκης, δοκιμάστηκε το ΝΒΑ, αγωνίστηκε στην Μπαρτσελόνα και τώρα, στον Ολυμπιακό του Πειραιά!

*Σημείωση: Η Μικαέλλα είχε Κυπριακή υπηκοότητα και έπαιξε και στην Εθνική, ενώ ο Αλέξανδρος πήρε αυτήν της Βουλγαρίας.
Είχαμε μετά την περίπτωση του Εμίλ Ιόνοφ που είδε την κόρη του, Βαλεντίνα να φθάνει και μέχρι την Εθνική και να εξελίσσεται ως επίσης μια από τις κορυφαίες μας παίκτριες.

Σερβία

Περνάμε τώρα στη… Σέρβικη πλευρά και στην περίπτωση του Ντράγκαν και Μπράνκα Ράτσα. Καλαθοσφαιριστές και οι δυο και μετέπειτα προπονητές, καμάρωσαν και τις δυο τους κόρες, Τιάνα και Ιβάνα, να φθάνουν μέχρι και στις ΗΠΑ!

Μέχρι που φθάσαμε και στην περίπτωση του Βλάντο και της Μιλένα, με την κόρη τους, τη Μόνα να αποτελεί αυτές τις μέρες «το πρόσωπο» στην καλαθοσφαιρική μας επικαιρότητα.
Και… ολίγον (;) Κύπρος!

Μικαέλλα Βεζέγκοβα, Αλέξανδρος Βεζέγκοφ, Τιάνα Ράτσα, Ιβάνα Ράτσα, Μόνα Ζάριτς!

Μια πεντάδα από ονόματα που εξελίχθηκαν στα δικά μας «εντός των τεσσάρων γραμμών», παρκέ!

Λίγα λόγια για την υπότιτλο Κύπρος, αλλά η αναφορά και μόνο στα πέντε προαναφερόμενα ονόματα λέει πάρα πολλά!

Μάριος Πολυδώρου

Green Bungalow