Πανίκος Κωνσταντίνου: «Η ΕΘΑ θα παλεύει σε κάθε παιχνίδι»

1

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην ηγεσία της ΕΘΑ Έγκωμης, την οποία οδήγησε στις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας της. Ο λόγος για τον κ. Πανίκο Κωνσταντίνου, ο οποίος έχει πανηγυρίσει τα τελευταία χρόνια πέντε τίτλους ως πρόεδρος της ΕΘΑ.

 

Κατά την περσινή χρονιά η ΕΘΑ όχι μόνο πραγματοποίησε μια πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα, αλλά κατάφερε να φθάσει μέχρι τον τελικό Κυπέλλου, το οποίο έχασε από την Πετρολίνα ΑΕΚ.

Τα τελευταία χρόνια η ΕΘΑ «έκτισε» μία όμορφη παράδοση, η οποία έφερε τίτλους στο σωματείο, «μεγαλώνοντας» την στον χώρο της κυπριακής καλαθόσφαιρας. Ο κ. Κωνσταντίνου μίλησε στην ιστοσελίδα της ΚΟΚ για τις επιτυχίες που γνώρισε η ομάδα:

«Δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο μυστικό. Ήταν το κτίσιμο που προηγήθηκε, η συνέπεια, η εργατικότητα των ανθρώπων της ομάδας, καθώς και οι επιλογές που είχαμε κάνει τότε, δημιουργώντας σκαλί με σκαλί.

Εδώ πρέπει να πω ότι ως ΕΘΑ δώσαμε την ευκαιρία σε νέους προπονητές, αλλά και καλαθοσφαιριστές, ώστε να αναδειχθούν και να εξελιχθούν μέσα από την ομάδα μας».

Βέβαια στην ομάδα της Έγκωμης πέραν από τις εγχώριες επιτυχίες, έζησαν και μερικές ιστορικές στιγμές στα ευρωπαϊκά «σαλόνια».

«Η πρόκριση σε βάρος μιας από τις πιο δυνατές ομάδες της Γερμανίας, της Άρτλαντ Ντράγκονς, παραμένει ως σήμερα η πιο ιστορική στιγμή για την ομάδα μας. Ήταν μια πραγματικά τεράστια επιτυχία, αν αναλογισθεί κανείς ότι αυτή η ομάδα, ήταν από τις πιο δυνατές σε ένα εκ των κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Είναι κάτι που θα μου μείνει αξέχαστο.

Ιστορικές ήταν επίσης οι νίκες σε βάρος της Καρσίγιακα και της Ολίν Ετιρνέ, με τη δεύτερη, να την κερδίζουμε εκτός έδρας».

Με τις επιτυχίες σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΕΘΑ Έγκωμης κατάφερε να «μεγαλώσει» ως σωματείο.

«Πραγματικά ήταν κάτι που με είχε κουράσει. Να βλέπω αναφορές ότι η ΕΘΑ είναι μια μικρομεσαία ομάδα. Σίγουρα όμως η ομάδα μας δεν είχε το μέγεθος των επιτυχιών, των παραδοσιακά μεγάλων δυνάμεων του καλαθοσφαιρικού μας στερεώματος. Ωστόσο κάποια στιγμή και η ΕΘΑ έπρεπε να έπαιρνε ένα κομμάτι από όλη την ιστορία, όσο αφορά την κυπριακή καλαθόσφαιρα».

Την περσινή χρονιά η ΕΘΑ αντιμετώπισε κάποια προβλήματα στην αρχή της περιόδου. Ωστόσο οι «κιτρινόμαυροι» είχαν εν τέλει μία πολύ θετική πορεία, με θετικά αποτελέσματα και με εξαιρετική πορεία μέχρι τον τελικό κυπέλλου.

«Η πορεία ήταν επιτυχημένη, αν και θα ήταν ακόμη καλύτερα τα πράγματα αν μπαίναμε στην ημιτελική φάση των play off. Ήταν και αυτός ένας μεγάλος στόχος. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε, αλλά φθάσαμε ως τον τελικό του κυπέλλου και λίγο έλειψε να κατακτούσαμε το τρόπαιο, απέναντι σε μια πανίσχυρη ομάδα, όπως είναι η Πετρολίνα ΑΕΚ. Το τρόπαιο χάθηκε στα σημεία, αλλά για μας, υπήρξε η ικανοποίηση ότι παλέψαμε μέχρι τέλους και απλά δεν είχαμε τύχη».

Τι να περιμένουμε από την ΕΘΑ της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου και ποιοι οι στόχοι της;

«Μια ομάδα που θα παλεύει για τη νίκη, σε όλα της τα παιχνίδια, ανεξαρτήτως έδρας ή δυναμικής αντιπάλου. Αυτό άλλωστε, είναι και το μόνιμο αγωνιστικό πνεύμα της ομάδας μας, από τότε που ιδρύθηκε.

Τώρα, όσον αφορά στόχους, αυτό περικλείεται μέσα σε αυτά που μόλις προανέφερα. Μέσα από το κάθε παιχνίδι, θα δίνουμε μάχη για τη νίκη και από εκεί και πέρα, να φθάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε».

Ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στην συνέχεια στον σχεδιασμό της ΕΘΑ Έγκωμης, ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

«Όπως σε όλες τις ομάδες έτσι και για την ΕΘΑ, προτεραιότητα δίνεται στο κεφάλαιο προπονητής. Η ΕΘΑ προγραμματίζει να αποκτήσει το μέγιστο αριθμό ξένων που δικαιούται, δηλαδή πέντε στον αριθμό».

Πολύ σημαντικό για την κυπριακή καλαθόσφαιρα, είναι το γεγονός ότι από την ερχόμενη σεζόν 2018-19 οι ομάδες της ΟΠΑΠ Basket League θα αυξηθούν σε οκτώ:

«Το πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας αποτελεί τη ναυαρχίδα των διοργανώσεων της ΚΟΚ, άρα και της κυπριακής καλαθόσφαιρας. Πιστεύω ότι η διαφαινόμενη αύξηση των ομάδων, μόνο καλό θα κάνει στο άθλημα και εν πάση περιπτώσει, ιστορικά σωματεία που τώρα δεν αγωνίζονται στην Α’ κατηγορία, θα έχουν την ευκαιρία επανόδου στη θέση που τους αξίζει. Θα είναι κάτι που θα κάνει καλό σε όλο το φάσμα του αθλήματος».

Star Balm