Ραγδαία αύξηση των διαζυγίων λόγω καραντίνας

0

Οικογένειες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης!

Τα περιοριστικά μέτρα έχουν διαταράξει όχι μόνο τη ρουτίνα και την καθημερινότητα των ανθρώπων, αλλά και σχεδόν το σύνολο των διεξόδων τους. Ο κορωνοϊός επηρεάζει πλέον σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής δισεκατομυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, από την Ανατολή ως τη Δύση. Τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να είναι αναγκαία για το περιορισμό της ταχύτητας εξάπλωσης της επιδημίας, και για την επιβίωση ιδίως των ηλικιωμένων και όσων πάσχουν από χρόνια νοσήματα, αλλά από την άλλη μας φέρνουν αντιμέτωπους με ορισμένες ψυχολογικές συνθήκες, οι συνέπειες των οποίων θα είναι σοβαρές και μακροχρόνιες.

Τα διαζύγια αυξήθηκαν ραγδαία λόγω της καραντίνας

Πόσα ζευγάρια θα αντέξουν αυτό το παρατεταμένο «μαζί», χωρίς δυνατότητες διεξόδου και εκτόνωσης; Και αν σας φαίνεται υπερβολικός ο τίτλος του άρθρου, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι δεν είναι! Τα ποσοστά διαζυγίου στην Κίνα από όπου ξεκίνησε η πανδημία, έχουν αυξηθεί δραματικά, σε βαθμό που σε ορισμένες πόλεις έχει ήδη τεθεί όριο στα διαζύγια που μπορεί να βγαίνουν κάθε ημέρα, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το κύμα διαζυγίων.

Λόγω της καραντίνας για τον κορωνοϊο ξαφνικά τα ζευγάρια θα βρεθούν ασυνήθιστα μεγαλύτερο χρόνο ο ένας με τον άλλο – συχνά σε μικρά διαμερίσματα, που δεν επιτρέπουν να αναπτύξει ο καθένας την ιδιωτικότητά του. Αυτό οδηγεί τα ζευγάρια σε συχνότερες συγκρούσεις.  Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που ζούσαν μαζί πριν από το γάμο είχαν χαμηλότερα ποσοστά διαζυγίου κατά τη διάρκεια κρίσεων, σε σύγκριση με τα ζευγάρια που δεν είχαν αυτή την εμπειρία.

Και βέβαια, η πίεση δεν αφορά μόνο ζευγάρια, αλλά ακόμα περισσότερο οικογένειες. Οικογένειες με μικρά παιδιά, εφήβους, ηλικιωμένους που πλέον βρίσκονται όλοι μαζί, όλο το 24ωρο, περιορισμένοι σε λίγα τετραγωνικά, δημιουργώντας τις συνθήκες για εκρηκτικές καταστάσεις.

Τα παιδιά συνεχίζουν τα μαθήματα μέσα από το internet, αλλά η ανάγκη απασχόλησής τους τα σπρώχνει στη χρήση ίντερνετ και υπολογιστών, κοινωνικών δικτύων, διαφόρων παιχνιδιών (playstation, xbox, fortnite, κα)

Ραγδαία αύξηση στην κατάθλιψη και στους ψυχαναγκασμούς

Ο περιορισμός, ο φόβος που καλλιεργείται από την τηλεόραση, όλο αυτό το συνεχές «μαζί», σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα και την αδυναμία εκτόνωσης, οδηγεί τάχιστα τους ανθρώπους σε κατάθλιψη, τόσο άντρες, όσο και γυναίκες. Ο φόβος για τους ιούς και τα μικρόβια, θα οδηγήσει σε μία έξαρση σε ψυχαναγκαστικά συμπτώματα και μικροβιοφοβία.

Αύξηση και στην ενδοοικογενειακή βία

Είναι αναμενόμενο αυτό το παρατεταμένο «μαζί», να οδηγήσει σε περισσότερες συγκρούσεις. Δυστυχώς όμως η επιδημία του κορωνοϊού οδηγεί και σε μια επιδημία ενδοοικογενειακής βίας όπως δείχνουν τα στοιχεία από την Κίνα. Αύξηση παρατηρείται επίσης και στην κατανάλωση ουσιών και αλκοόλ, σε μια προσπάθεια να αντέξουν τις δύσκολες συνθήκες, την καραντίνα και τη μοναξιά, τα οποία επίσης οδηγούν σε αύξηση της βίας.

Υπάρχουν λύσεις;

Τα προβλήματα που θα προκύψουν γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στις σχέσεις, θα είναι πάρα πολλά τους επόμενους μήνες. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξαναβρούν τη δύναμή τους και την αισιοδοξία τους, ενώ η ψυχοθεραπεία ζευγαριών (ακόμα και μέσω skype/viber) μπορεί σαφώς να βοηθήσει στο να επιλυθούν προβλήματα, να αποσυμφορηθούν καταστάσεις.

ΠΗΓΗ: therapia.gr

Coffee House